Totul este permis | O poveste de Osho

"Toate contradicţiile sunt creaţii ale minţii, toate contradicţiile sunt create de mintea dependentă şi ataşată. Unde nu există ataşament, nu este nici contradicţie." 
Osho

Încearcă să-ţi explici asta: dacă nu este un ţel, nu există nimic de împlinit, şi totul este bine aşa cum este.

Îţi voi spune poveste sufistă:

O poveste de Osho
Între sufişti, se istoriseşte despre un om care citise că nişte dervişi, din porunca maestrului lor, nu se atingeau de carne şi nu fumau niciodată. Întrucât acest lucru se potrivea de minune cu anumite credinţe bine înrădăcinate, în special în occident, acest om şi-a croit drum către ZAWIA, locul de adunare al acelor dervişi, al acelor iluminaţi, pentru a se aşeza la picioarele lor. Cu toţii treceau de vârsta de 90 de ani.

Aşa cum era de aşteptat, printre ei nu se simţea nici o urmă de nicotină sau de vreo proteină animală, aşa că eroul nostru şi-a căscat gura cu nesaţ respirând aerul nepoluat de acolo şi gustând supa din cheag de fasole pe care gazdele i-o puseseră în faţă. Spera că în acel loc va trăi cel puţin 100 de ani.

Deodată, unul dintre dervişi a şuşotit, "Atenţie, vine marele Maestru!" Cu toţii s-au ridicat în picioare atunci când venerabilul înţelept şi-a făcut apariţia. El a zâmbit binevoitor şi a intrat în casă, îndreptându-se către apartamentul său. Nu arăta să aibă mai mult de cincizeci de ani.
"Ce vârstă are şi ce mănâncă?" a întrebat ca vrăjit vizitatorul.

"Are 150 de ani, şi nu cred că vreo unul din noi are şansa să ajungă la o atât de venerabilă vârstă şi stare," a rostit hârâitor unul dintre bătrâni. "Dar, desigur, îi sunt permise 20 de trabucuri şi trei fripturi în fiecare zi, de vreme ce este de acum dincolo de frivolităţi şi tentaţii."

Este o poveste frumoasă. Soseşte o clipă când un om depăşeşte orice fel de dualitate, orice pereche de principii contrare.
 

Traducere din limba engleză: Diana Popescu 

Sursa: "Be Still and Know"/"Fii liniştit şi cunoaşte" de Osho 


Articole din acelaşi domeniu în Blogul Dianei:

Încrederea | O poveste de Osho

A fi împreună cu Dumnezeu - O poveste de Osho 

Maestrul m-a sărutat pe frunte! | O poveste de Osho
Totul este permis | O poveste de Osho Totul este permis | O poveste de Osho Reviewed by Diana Popescu on iulie 19, 2015 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.