17 iunie: Ziua Ștrudelului cu Mere

 Ziua Ștrudelului cu Mere din 17 iunie ne da anual scuza de a ne înfrupta din acest deliciu. Ștrudelul cu mere este un fel de plăcintă, un desert vienez făcut din foi subțiri de aluat rulate, (desigur) mere, zahăr și un sortiment de mirodenii. Această prăjitură vestită este apreciată atât la micul dejun, cât și ca un deșert, seara. Este, de asemeni, alături de cafea sau ceai, o gustare minunată pentru după amiază. 


Poate fi acompaniat de o porție generoasă de frișcă ori zahăr pudră și/sau scorțișoară. În vreme ce "Apfelstrudel", cum este numit în Austria, este o mâncare dulce, poate fi și savuroasă, atunci când merele sunt înlocuite cu spanac, varză sau alte legume. Cuvântul "ștrudel" provine din limba germană și înseamnă "vârtej" ori "vâltoare".     

                        

17 iunie: Ziua Ștrudelului cu Mere

Atât Ziua Ștrudelului de Mere, cât și ștrudelul de mere au o origine neclară; mulți cred că desertul este unul german, în vreme ce alții îl consideră a face parte din bucătăria națională a Austriei. 


Prima menționare a ștrudelului se află în "Wienbibliothek im Tathaus", adică Biblioteca orașului Viena, din 1697. Abia în decursul conducerii austro-ungare din secolul al XVIII-lea din Austria acest desert a ajuns pe mesele oamenilor obișnuiți. Cu toate astea, faimosul ștrudel cu mere, potrivit multor învățați, își poate avea originea în Grecia ori Turcia. 


16 iunie: Ziua internațională a Cascadei


Conform mărturiilor istorice, se crede că popularitatea ștrudelului cu mere în Europa a fost rezultatul direct al creșterii globalizării. Rutele de comerț și călătoriile internaționale au trasat mărturiile cele mai timpurii despre ștrudel într-un manuscris asirian din secolul al VIII-lea înainte de Hristos. În această scriere, este descris ca o mâncare făcută din foietaj cu miere și nuci. Regatele mesopotamiene și drumul mătăsii au asigurat sosirea ștrudelului în Grecia și Turcia. La greci, au condus la crearea de "gullac", un fel de patiserie din amidon de porumb preparat cu rodii, apă de trandafiri, lapte și nuci. Pe de altă parte, turcii au ajuns astfel la baclava. 


17 iunie: Ziua Mondială de Combatere a Deșertificării și Secetei

17 iunie: Ziua Ștrudelului cu Mere 17 iunie: Ziua Ștrudelului cu Mere Reviewed by Diana Popescu on iunie 16, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.