Coțofana: Simbol și semnificație

 Din Europa Centrală până în Lumea Nouă, coțofana este o pasăre asociată cu pălăvrăgeala și hoția ("a fura ca o coțofană").


În Metamorfozele lui Ovidiu, o femeie foarte limbută este transformată în coțofană.      

       

Coțofana: Simbol și semnificație

În vreme ce în Occident, pasărea cu pene negre și albe este văzută negativ, în China, coțofana ("hsi") este un simbol al norocului ("hsi-ch'iao", cu semnificația "coțofana fericirii"). Strigătul ei era crezut a anunța vești bune și sosirea unor vizitatori bineveniți. 


Coțofana era, totodată, o întruchipare a lui yang și, ca pasăre a fericirii și norocului, era opusă corbului. Imagini a 12 coțofane transmit, și în prezent, cele mai bune urări din artea celui care le transmite. De asemeni, o pereche de coțofane, împreună cu bambusul și o prună, simbolizează fericirea maritală (îndeosebi pe felicitări pentru o nuntă).


Un text din secolul al V-lea d.Hr. relatează că în timpuri străvechi un soț și o soție au spart o oglindă în două bucăți înainte de a se separa pentru o vreme. Dacă vreo unul dintre ei urma să fie necredincios, jumătatea de oglindă a acestuia avea să se preschimbe într-o coțofană care să zboare la celălalt partener cu vestea despre adulterul celui dintâi. Din acest motiv, coțofanele au fost gravate pe oglinzi din bronz. 


Stârcul: Simbol și semnificație

Coțofana: Simbol și semnificație Coțofana: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on iunie 16, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.