Osho despre prietenia adevărată

Ce este prietenia reală, adevărată?

Această întrebare este foarte complexă. Trebuie să înţelegi câteva alte lucruri înainte de a te lămuri ce înseamnă o prietenie reală, adevărată.

Prietenia este pe cel dintâi loc. Prietenia este dragoste fără vreo nuanţă biologică în ea. Nu este prietenia pe care o ştii în mod obişnuit - prietenul, prietena dintr-un cuplu. A folosi cuvântul prieten în orice este asociat cu biologia este o stupizenie. Este obsesie şi nebunie. Eşti folosit de biologie în scopuri reproductive.

Dacă crezi că eşti îndrăgostit greşeşti; este vorba numai despre o atracţie hormonala. Chimia ta se poate schimbă şi dragostea ta va dispare astfel. Doar cu o injecţie cu hormoni, un bărbat poate deveni femeie, şi o femeie se poate transforma în bărbat.

Prietenia este dragoste fără vreo urmă de biologie. A devenit un fenomen foarte rar. Era un lucru de seamă în trecut, însă multe lucruri din trecut au dispărut. Este foarte straniu că lucrurile urâte se încăpăţânează să reziste, nu mor cu una cu două, iar lucrurile frumoase sunt foarte fragile, ele mor şi dispar cu o mare uşurinţă.
Osho despre prietenie

Astăzi prietenia este înţeleasă fie în termeni biologici, în termeni economici, sau în termeni sociologici - în termeni de cunoştiinţă, un fel de cunoştiinţă. Prietenia înseamnă însă că dacă apare o nevoie a cuiva apropiat vei fi gata chiar te sacrifici pe tine însuţi. Prietenia înseamnă că ai făcut pe cineva cu mult mai important decât pe tine însuţi; altcineva a devenit mult mai preţios decât tine. Nu este o afacere. Este dragostea în puritatea sa.

Când prietenia se transformă în dragoste

Prietenia este posibilă chiar şi pe drumul pe care te afli acum. Chiar şi oamenii inconştienţi pot avea o astfel de prietenie. Dar, dacă începi să devii mult mai conştient de fiinţa ta, atunci prietenia începe să se transforme în atitudine prietenească. Atitudinea prietenească are o conotaţie mai largă de prietenia, un cer cu mult mai întins.

Prietenia este un lucru mic în comparaţie cu atitudinea prietenească. Prietenia poate fi ruptă, prietenul se poate schimba în duşman. Această posibilitate rămâne intrinsecă în chiar faptul prieteniei.

Îmi amintesc de Machiavelli dând îndrumare prinţilor lumii în măreaţa sa lucrare "Prinţul." Unul din sfaturile lui este să nu spui niciodată prietenului tău ceva ce nu ai spune duşmanului tău, deoarece persoana care îţi este prietenă astăzi se poate transforma în duşmanul tău de mâine.

Şi ceea ce ni se sugerează astfel este să nu spui nimic împotriva duşmanului tău, întrucât acesta se poate preschimba în prietenul tău de mâine. În acest caz vei fi pus într-o situaţie jenantă. Machiavelli ne dă o idee foarte pătrunzătoare: cea că dragostea obişnuită se poate schimba în ură, şi prietenia noastră poate deveni inamiciţie în orice clipă. Această este starea inconştientă a unui om, în care dragostea ascunde sub ea ura, în care urăşti aceeaşi persoană pe care o iubeşti, dar nu eşti conştient de asta.

30 iulie: Ziua internaţională a prieteniei

Atitudinea prietenească devine posibilă numai dacă eşti realist, eşti autentic şi absolut conştient de fiinţa ta. Şi, din această conştientizare, dacă se iveşte dragostea, ea va fi atitudine prietenească. Atitudinea prietenească nu se poate schimba în opusul ei. Aminteşte-ţi că acesta este un criteriu, acela că cele mai înalte valori ale vieţii sunt numai acelea care nu se pot transforma în opusul lor; de fapt, în acest caz, nu există un opus.

Mă întrebi, "Ce este atitudinea prietenească reală, autentică?"

Va fi nevoie de o mare transformare în tine pentru a-ţi încorpora atitudinea prietenească. Aşa cum eşti acum, atitudinea prietenească este o stea foarte îndepărtată de tine. Poţi zări steaua îndepărtată, poţi avea o anume înţelegere intelectuală a ei, însă va rămâne doar o înţelegere intelectuală, şi nu o încorporare existenţială.

Dacă nu ai o încorporare existenţială a atitudinii prieteneşti îţi va fi foarte dificil, aproape imposibil să faci o deosebire între prietenie şi atitudine prietenească. Atitudinea prietenească este cel mai pur lucru care poate fi conceput despre dragoste. Este atât de pur încât nu îl poţi numi nici măcar o floare, îl poţi numi numai un parfum floral pe care îl poţi simţi şi trăi, dar care nu poate fi înşfăcat. Este acolo, nările tale sunt pline de el, fiinţa ta este înconjurată de el. Simţi vibraţia, dar nu este nici o cale să pui mâna pe el; această experienţă este atât de mare, de vastă, şi mâinile tale sunt prea mici.
Osho despre prieteni

Ţi-am spus că întrebarea ta este foarte complexă nu din cauza întrebării, ci din cauza ta. Nu eşti încă pe punctul din care atitudinea prietenească poate deveni o trăire. Fii implicat în realitate, fii autentic şi vei cunoaşte calitatea cea mai pură a prieteniei, doar o aromă de dragoste inconjurandu-te întotdeauna. Şi calitatea celei mai pure iubiri este atitudinea prietenească. Prietenia este îndreptată către cineva, cineva este prietenul tău.

Odată, Gautama Buddha a fost întrebat, "Omul iluminat are prieteni?" şi el a zis, "Nu." Cel ce întrebase a fost şocat pentru că se gândea că un om care este iluminat ar trebui să aibă întrega lume întru prietenie.

Dar Gautama Buddha are dreptate, indiferent dacă eşti şocat sau nu. Când spune, "Omul iluminat nu are prieteni," spune de fapt că nu are cum avea prieteni întrucât nu poate avea duşmani. Prietenii şi duşmanii vin împreună. Atitudinea prietenească îi poate avea, dar nu şi prietenia.

Atitudinea prietenească este dragoste nefocalizată, necentrată. Nu este vreun fel de contract spus ori nespus. Nu se îndreaptă de la un individ către altul; se îndreaptă de la un individ către întreaga existenţă, din care omul este numai o mică parte, deoarece din existenţa întreagă fac parte copacii, animalele, râurile, munţii, stelele. Orice este inclus în atitudinea prietenească.

Atitudinea prietenească este doar calea de a fi real şi autentic; începi să radiezi. Ea vine cu propriul tău acord, nu este nevoie să o iei, să o apuci. Oricine vine în apropierea ta va simţi atitudinea ta prietenească.

Despre prietenie - Un poem de Khalil Gibran

Asta nu înseamnă că nu îţi va fi nimeni duşman. În ceea ce te priveşte, nu vei duşmanul nimănui, întrucât nu vei fi prietenul nimănui. Însă înălţimea ta, conştientizarea ta, fericirea ta, tăcerea ta, pacea ta îi va enerva pe mulţi, îi va irita pe mulţi, îi va face pe mulţi care nu te înţeleg să devină duşmanii tăi.

De fapt, oamenii iluminaţi au mai mulţi duşmani decât cei neiluminaţi. Cei neiluminaţi au câţiva prieteni, câţiva duşmani. Cei iluminaţi au aproape toată lumea împotriva lor, fiindcă oamenii orbi nu îi pot ierta pe cei care au ochi, iar ignorantul nu îl poate ierta pe cel care ştie. Astfel de persoane nu pot simţi dragoste pentru un om care şi-a atins împlinirea, întrucât egourile lor sunt rănite.

Sursă: Osho, Satyam Shivam Sundaram: Truth Godliness Beauty, Talk #10
Osho despre prietenia adevărată Osho despre prietenia adevărată Reviewed by Diana Popescu on iulie 30, 2016 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.