Zodia şi constelaţia Balanţei: Legendă şi mit

Zodia Balanţei este reprezentată pe bolta cerească de constelaţia cu acelaşi nume sau Libra, o grupare stelară văzută drept balanţa purtată de zeiţa justiţiei/dreptăţii Dike (ori Astraea)regăsită în constelaţia Fecioarei (Virgo) din vecinătatea sa. Alte constelaţii vecine sunt Centaurus, Hydra, Lupus, Ophichus, Serpens Caput.

Cele mai strălucitoare stele ale Balanţei formează un patrulater. Stelele Alpha şi Beta Librae marchează tijă balanţei lui Dyke, iar Gamma Librae şi Sigma Librae reprezintă talerele acesteia. Această constelaţie găzduieşte şi HD 140283 sau Methuselah, cunoscută în prezent ca cea mai veche stea din univers. Cea mai strălucitoare stea a acestei formaţiuni este Zubeneschamali (Beta Librae), cu o magnitudine vizuală aparentă de 2,61.
Zodia şi constelaţia Balanţei

Femeia Balanţă - Prietenă, iubită, soţie şi mamă 

Astrae a fost una din cele din urmă divinităţi rămase pe pământ care, în cele din urmă, dezgustată de omenirea tot mai păcătoasă, s-a înălţat la ceruri devenind constelaţia Fecioarei, luând cu ea şi balanţa dreptăţii configurată în Libra.

În vremuri străvechi, Libra nu era văzută că o balanţă, ci precum cleştii Scorpionului (din constelaţia Scorpius). Pe atunci, Scorpionul putea fi interpretat ca ţinând balanţa în cleştii săi. De fapt, românii numeau acesta constelaţie Chelhe (cleşti), simbolismul său ca şi balanţă având origini mai îndepărtate în timp. Sumerienii denumeau această zonă cerească Ba An-Na, balanţa cerurilor în jurul anilor 2.000 i.Hr., iar arabii o etichetau Zuben.

Bărbatul Balanţă - Dragoste şi cucerire

Balanţa este asociată şi cu cântarul lui Maat, o zeiţă egipteană. Matei, colectorul de taxe, cel de-al şaptelea apostol, este corespunzător după unii zodiei Balanţei, întrucât oamenii având o astfel de ocupaţie foloseau în mod curent acest instrument de măsură.
Zodia şi constelaţia Balanţei: Legendă şi mit Zodia şi constelaţia Balanţei: Legendă şi mit Reviewed by Diana Popescu on august 08, 2016 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.