Zodia şi constelaţia Gemenilor: Legendă şi mit

Catalogată pentru întâia oară de astronomul grec Ptolemeu, în secolul al II-lea, constealatia Gemenilor se află în partea nordică a bolţii cereşti, între cea a Racului şi cea a Taurului. Această constelaţie, asociată cu zodia purtând acelaşi nume, îi reprezintă pe gemenii Castor şi Pollux (Polydeceus), cunoscuţi şi ca Discouri în mitologia grecească. De fapt, Castor şi Pollux (Alpha şi Beta Geminorum) sunt cele mai strălucitoare stele din această formaţiune cerească, cea de-a doua depăşind-o pe prima din acest punct de vedere.

Cel de-al treilea semn al zodiacului, Gemenii guvernează perioada cuprinsă între 21 mai şi 21 iunie. Această zodie, simbolizată în astrologia egipteană de o pereche de capre şi în cea arabă de o pereche de păuni, este corelată nu numai cu Castor şi Pollux, ci şi cu Romulus şi Remus, cu cei doi Horus, sau cu Apollo şi Heracle (fraţi vitregi şi fii ai lui Zeus).
Zodia şi constelaţia Gemenilor

Termenul Dioscuri are semnificaţia de "fii ai lui Zeus." În cele mai multe versiuni ale mitului grecesc, numai Pollux era fiul lui Zeus, în vreme ce Castor era băiatul regelui muritor Tyndareus din Sparta.

Bărbatul Gemeni - Dragoste şi cucerire 

Mama gemenilor, regina spartană Leda, a fost violată de Zeus, care a vizitat-o sub forma unei lebede, asociate cu constelaţia Cyneus (Lebedei) şi a rămas însărcinată cu Pollux şi Elena (care a devenit faimoasa Elena din Troia). Leda a rămas totodată grea cu Castor şi Clytemnestra (cea care s-a măritat mai târziu cu Agamemnon şi l-a ucis în cele din urmă, fiind apoi omorâtă de propriul ei fiu, Orestes). Castor şi Clytemnestra erau procreaţi de Tyndareus şi, spre deosebire de copii lui Zeus, era muritori.

Castor şi Pollux au crescut împreună şi au fost foarte apropiaţi. Castor era un călăreţ excelent şi foarte priceput în arta apărării, în vreme ce Pollux era vestit pentru abilităţile sale în lupta corp la corp. Cei doi au luat parte la expediţia argonauţilor în căutarea lânii de aur. La un moment dat, în decursul călătoriei, Pollux l-a învis la trântă pe Amycus, un fiu al lui Poseidon, care refuza să-i lase să plece pe argonauţi, câştigând astfel liberatatea sa şi a tovarăşilor săi.

Gemenii au ajuns să fie cunoscuţi drept ocrotitori ai marinarilor, fiind înzestraţi cu puterea de a îi salva pe aceştia de pe corăbiile scufundate de Poseidon, regele marii.

Femeia Gemeni - Prietenă, iubită, soţie, mamă

În acelaşi timp, Gemenii sunt asociaţi cu focul Sfântului Elmo, un fenomen electric care se petrece în timpul furtunilor, când o descărcare coronală de la un obiect dintr-un puternic câmp electric crează o plasmă luminoasă. Focul Sfântului Elmo apărea marinarilor ca o sferă sau nişte jerbe cu o mare strălucire, şi era considerat de navigatori ca un semn că sfântul lor ocrotitor, Sfântul Erasmus din Formiae, era alături de ei.

Castor şi Pollux s-au înfruntat cu Idas şi Lynceus, alţi doi gemeni şi foşti argonauţi, din cauza a două femei, Phoebe şi Hilaira. Idas şi Lynceus erau logodiţi cu ele, iar Castor şi Pollux le-au răpit. Ajunşi să se lupte între ei, Lynceus l-a înjunghiat cu o sabie pe Castor şi, văzând acest lucru, Pollux l-a ucis pe cel dintâi. Idas şi-a văzut fratele murind şi l-a atacat pe Pollux, însă Zeus a intervenit şi a trimis un fulger nimicitor pentru a-şi salva fiul. Pollux i-a cerut zeului suprem să-şi împărtăşească nemurirea cu fratele său mort, aşa că Zeus i-a amplasat pe amândoi în cer, unde au rămas inseparabili sub forma constelaţiei Gemenilor.

Zodia şi constelaţia Taurului: Legende şi mituri
Zodia şi constelaţia Gemenilor: Legendă şi mit Zodia şi constelaţia Gemenilor: Legendă şi mit Reviewed by Diana Popescu on august 03, 2016 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.