Zodia şi constelaţia Săgetătorului - Legendă şi mit

Zodia Săgetătorului este reprezentată în sudul bolţii cereşti de constelaţia cu acelaşi nume, având steaua cea mai strălucitoare Kaus Australis (Epsilon Sagitarii), cu o magnitudine vizuală aparentă de 1,79. Această grupare stelară, cea de cincisprezecea ca strălucire din cer, se învecinează cu constelaţiile Aquila, Capricorn, Corona Australis, Indus, Microscopium, Ophiuchus, Corona Serpens Cauda şi Telescopium.

Săgetătorul (Sagittarius) este un simbol al lui Crotus, satirul care ţinea companie muzelor de pe muntele Helicon. Pe lângă acesta constelaţie, există şi una a săgeţii (Sagittus) separată de cea dintâi de Aquila.
Zodia şi constelaţia Săgetătorului

Zona cerească a Săgetătorului este guvernată de Jupiter, dar se afla şi sub protecţia zeiţei Artemis/Diana, zeiţa vânătoare portretizată frecvent cu un arc şi săgeţi. În mitologie, Artemis/Diana a asmuţit o haită de câini împotriva lui Actaeon.

Femeia Săgetător - Prietenă, iubită, soţie şi mamă 

Grecii numeau acesta constelaţie Toxeteus, "arcaşul," de la "toxon," cu semnificaţia de "arc." Totodată, purta numele de Crotus (Krotos), un spirit rustic sau un satir care convieţuia cu muzele, cele nouă fiice ale lui Mnemosyne şi ale lui Zeus veghiind asupra câte unei arte sau ştiinţe, întrupând cele nouă talente ori faţete ale minţii. Krotos era un vânător priceput, potrivit unora chiar inventatorul vânătorii şi a sunetelor ritmice ce acompaniază muzică. Se spune că muzele l-au răsplătit aşezându-l în cer sub forma constelaţiei Săgetătorului.

Hyginus, în Fabulae 224, preciza: "Muritor cum era, l-au făcut nemuritor... Crotus (Krotos), fiul lui Pan şi al lui Eupheme, a fost pus printre stele de muze ca Sagittarius." Tot Hyginus consemnează: "Atunci când el asculta muzica eternă a muzelor, îşi exprima delectarea bătând din palme."

Crotalum sau Crotalos era zeu instrument muzical grecesc, mai târziu roman, asemănător castanietelor, folosit pentru muzica de dans.

Bărbatul Săgetător - Dragoste şi cucerire

În astrologie, zodia Săgetătorului şi planeta Jupiter guvernează peste zona corpului din preajma şoldurilor, muşchilor fesieri, a coapselor şi ficatului. Se credea că nativii din această zodie au un ficat foarte sensibil, care poate fi afectat rapid din cauza consumului excesiv de alcool. De asemeni, Săgetătorul stăpâneşte a noua casă a zodicalui, o regiune astrologică pe care anticii o vedeau drept a minţii/gândirii înalte şi a sistemului de credinţe umane.
Zodia şi constelaţia Săgetătorului - Legendă şi mit Zodia şi constelaţia Săgetătorului - Legendă şi mit Reviewed by Diana Popescu on august 10, 2016 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.