Zodia şi constelaţia Capricornului: Mit şi legendă

Constelaţia Capricornului, corespunzătoare zodiei omonime, cuprinzând vestitul cluster Messier 30 şi având cea mai strălucitoare stea Deneb Algedi (Delta Capricorni), se învecinează cu constelaţiile Aquarius (Vărsător), Aquila, Piscis Austrinus şi Sagittarius (Săgetător).

Capricorn înseamnă literlamente corn de capră şi semnifică, de fapt, un ţap. Imaginea constelaţiei constă din capul unui ţap şi o coadă de peşte, fiind asociată cu două tipuri de capre/ţapi, de mare şi de munte. Se spune că este un simbol al unui ţap ridicându-se din mare.
Zodia şi constelaţia Capricornului

Este corelat cu solstiţiul de iarnă (21 sau 22 decembrie), când soarele mergând către sud atinge partea cea mai de jos a eclipticii, tropicul sau Capricornul. Din această poziţie, soarele îşi schimbă direcţia şi începe să se înalţe, îndreptându-se către emisfera nordică, părând tot mai îndepărtat cu fiecare zi.

Femeia Capricorn - Prietenă, iubită, soţie şi mamă  

Conform unei analogii, aşa cum ţapul, atunci când se hrăneşte, obişnuieşte să se urce progresiv pe un deal, la fel soarele, odată ajuns în Capricorn, îşi porneşte ascensiunea spre ceruri. Din acest motiv, ţapul a fost adoptat ca simbol solar, în vreme ce coada de peşte reprezintă ploile şi inundaţiile specifice sezonului rece.

Solstiţiul de iarnă este identificat cu soarele nou născut şi se petrece în preajma Crăciunului, a celebrării naşterii lui Iisus. Această perioadă a anului este asociată cu multe sărbători stravechi: Yule, egipteanul Horus, Tammuz, Mithra, etc.

Pe lângă Capricon (ţap), întâlnim în ceruri femela ţapului în Capra/Capella (steaua alfa a constelaţiei Auriga) şi doi iezi tot în Auriga, corespunzători stelelor Hoedus 1 şi Hoedus 11.

În mitologie, Capricornul este conectat cu Aigipan, "ţapul Pan," un personaj diferit de Pan, văzut adeseori ca tatăl sau tovarăşul lui Pan. Atunci când zeii ai fost puşi pe fugă de monstrul Typhon şi s-au ascuns în forme animale, Aigipan ar fi ales să se întrupeze într-un ţap cu coadă de peste. Conform lui Hyginus, Aigipan a fost fiul lui Zeus şi a unei capre ori fiul lui Zeus şi a lui Aega (Aix sau Aex), soţia lui Pan. Unii o considerau pe Aix Amaltheia ca steaua Capra (Cappela) din constelaţia Auriga.

Bărbatul Capricorn - Dragoste şi cucerire

Cu ocazia sărbătorii evreieşti Yom Kippur, a zilei căinţei, sunt aleşi doi ţapi a căror soartă este trasă la sorţi. Unul din ei este sacrificat, iar celuilalt i se permite să fugă în sălbăticie, ducând simbolic cu el păcatele comunităţii. De aici se pare a provenit expresia de "ţap ispăşitor."
Zodia şi constelaţia Capricornului: Mit şi legendă Zodia şi constelaţia Capricornului: Mit şi legendă Reviewed by Diana Popescu on august 10, 2016 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.