Superstiţii despre coşarul cu noroc

În numeroase zone ale Europei, datorită feţelor înnegrite de fum, a conexiunii lor cu focul şi căminul, coşarii sunt asociaţi cu norocul în general, cu cel al mirilor şi Anului Nou, în special. Superstiţiile despre norocul care însoţeşte o căsătorie atunci când apare în preajma nunţii un coşar, când mirele strânge mâna unuia sau mireasa sărută unul au drept punct de plecare câteva legende din Anglia.

Astfel, se spune că pe când mergea călare pe străzile Londrei, regele George al III-lea a fost la un moment dat într-un pericol de moarte. Lătratul fioros al unui câine i-a speriat calul, care a început să alerge nebuneşte, scăpat de sub control. Un coşar a fost singurul martor curajos al acestei întâmplări. El a ieşit în fugă din mijlocul mulţimii, a prins calul şi l-a liniştit, salvându-i viaţa regelui. George al III-lea i-a fost extrem de recunoscător, a declarat că din acea zi toţi coşarii vor fi consideraţi norocoşi şi le-a cerut supuşilor săi să-i trateze cu respect. Până spre începutul secolului XX, în Anglia s-a păstrat tradiţia ca oamenii să salute cu reverenţă un coşar întâlnit pe stradă!
Superstiţii despre coşarul cu noroc

Într-o legendă asemănătoare, se povesteşte că, pe când mergea agale pe un drum, regele William era cât pe-aci să fie călcat de o căruţă, apărută ca din senin, care se îndrepta cu mare viteză către el. Fără să aibă vreo ezitare, un coşar aflat prin preajmă l-a împins pe rege din drum şi i-a salvat în acest fel viaţa. Regele William ar fi proclamat că, începând cu acea zi, coşarii vor fi văzuţi drept purtători ai norocului şi, mai mult decât atât, l-ar fi invitat pe salvatorul său la nunta fiicei lui pentru a se asigura că aceasta va avea o căsătorie fericită!

De ce este potcoava un simbol al norocului?

O a treia legendă are drept erou un coşar care alunecase pe un acoperiş şi nu a căzut totuşi în gol întrucât un picior i-a fost prins într-un jgheab. O tânără femeie aflată la ultimul etaj al clădirii l-a zărit atârnând cu capul în jos, a deschis fereastra şi a reuşit să-l aducă înăuntrul casei sale. Deşi era logodită, fata s-a îndrăgostit de coşar, iar acesta i-a răspuns cu aceleaşi sentimente. În cele din urmă, ea a rupt logodna şi s-a căsătorit cu bărbatul pe care îl scăpase de la moarte, bucurându-se apoi împreună cu el de o viaţă conjugală fericită.

Şi în Germania, un coşar ieşit în drum îţi poartă noroc. Ca să ai parte de şi mai multă baftă, este indicat să-i rupi şi să-i confişti unul din nasturii argintii de pe uniforma sa!

Unii au credinţa că eşti dăruit cu noroc dacă un coşar se îndreaptă către tine pe stradă, dar te paşte ghinionul când vezi unul îndepărtându-se de ţine.

Într-o superstiţie larg răspândită, atunci când vezi un coşar în ziua de Anul Nou, înseamnă că vei fi întovărăşit de noroc pe parcursul anului respectiv. Nu întâmplător, ornamentele sub forma unor coşari sunt preţuite cu ocazia Crăciunului şi a Anului Nou. Nu trebuie uitat că, în cadrul ritualurilor de primăvară ale românilor, coşarul este unul din cele mai îndrăgite mărţişoare!

Psihologia norocului - Cum să ai baftă în viaţă

În încheiere, vă aduc aminte de un cântec magic, compus de Nicolae Kirculescu, cu textul lui Puiu Maximilian:

Hai coşar, coşar 
Prin oraş hoinar, hoinar, 
M-a văzut un om încruntat 
Şi s-a luminat. 

Hai coşar, coşar, 
Prin oraş hoinar, hoinar, 
Aduc omului vise noi 
Şi cant orişicui. 

Ţi-a ieşit coşaru-n drum 
Şi-o să ai ce vrei de-acum,  
Griji, nevoi, necaz, durere 
Se vor duce că un fum. 

Crede, crede omule, 
Îndulceşte-ţi zilele, 
Crede toate, strigă viaţa, 
Astăzi e mâine nu e. 

Când îţi bat la uşă 
Cioc, cioc, cioc, 
Poţi să crezi 
Că ţi-am adus noroc. 

Superstitii cosar- Colea Rautu
Ţi-a ieşit coşaru-n drum 
Şi-o să ai ce vrei de-acum, 
Griji, nevoi, necaz, durere 
Se vor duce ca un fum. 

Nu te întrista 
Că te minte dragostea 
Şi că-n orice loc, n-ai noroc, 
Nu te întrista. 

Uite, uite pe trotuar, 
Uite trece un coşar, 
Doar de l-ai privit,  
Omule, vei fi fericit. 

Ţi-a ieşit coşaru-n drum 
Şi-o să ai ce vrei de-acum, 
Griji, nevoi, necaz, durere 
Se vor duce ca un fum. 

Te poţi delecta cu acest cântec, în intepretarea extraordinară a lui Colea Răutu, aici: Coşarul


Surse: 
- George Monger - Marriage Customs of the World: From Henna to Honeymoons 
- Charles Raymond Dillon - Superstitions and Folk Remedies 
- Richard Webster - The Encyclopedia of Superstitions
Superstiţii despre coşarul cu noroc Superstiţii despre coşarul cu noroc Reviewed by Diana Popescu on decembrie 15, 2016 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.