Superstiţii despre mătură şi măturat

Mătura are un rol major în superstiţiile şi credinţele lumii. Este un obiect magic, având darul de a atrage sau alunga demonii, spiritele rele, a purta noroc ori ghinion în funcţie de modul cum este folosită sau aşezată.


Mătura în vrăji, ritualuri şi alungarea spiritelor rele 


Într-o superstiţie răspândită în multe părţi ale pământului, măturile sunt folosite de vrăjitoare pentru a zbura prin văzduh. Această credinţă, ce-şi are originea în Anglia, în secolul al XIV-lea, a apărut din cauza faptului că în ceremonialurile, sabaturile lor, vrăjitoarele obişnuiau să danseze cu un băţ între picioare, făcând sărituri înalte în aer. Către sfârşitul secolului al XVIII-lea, problema zborului vrăjitoarelor a părut să fie soluţionată odată pentru totdeauna printr-o decizie a unui judecător englez. Lordul Mansfield a declarat că nu avea cunoştiinţă despre vreo lege care să interzică zborul şi, de aceea, a spus solemn că oricine avea înclinaţia de a zbura era liber să o facă. La puţină vreme după asta, zvonurile despre vrăjitoare străbătând văzduhul au încetat aproape cu desăvârşire!
Superstiţii despre mătură şi măturat

Norvegienii au tradiţia de a-şi ascunde măturile în ajunul Crăciunului, pentru a se asigura că acestea nu sunt furate de vrăjitoare şi spirite rele pentru a zbura cu ele prin ceruri.

În timpul Evului Mediu, exista superstiţia că dacă cineva îţi mătură pragul locuinţei, îţi mătură, de fapt, norocul. În Irlanda, prima femeie acuzată de vrăjitorie purta numele de Alice Kyteler. În anul 1323, a apărut suspiciunea că îşi omorâse soţii (în număr de patru!), recurgând la otravă şi vrăjitorii. De asemeni, a fost învinuită că încercase să le fure averea şi norocul vecinilor săi măturând înaintea uşilor caselor lor. Alice Kyteler a reuşit să scape şi a părăsit ţara fără să se mai audă vreodată de ea. Slujitoarea sa nu a fost la fel de norocoasă, şi a fost arsă pe rug pe 3 noiembrie 1324.

În tradiţia poporului Dyak din Indonezia, măturile sunt stropite cu sânge şi apă rămasă după fierberea orezului. După ce sunt folosite pentru a mătura pentru prima dată într-o locuinţa, se face curat cu ele într-o casă în miniatură făcută din bambus, care este pusă apoi să plutească pe un râu. Se crede că, în acest fel, ghinionul din locuinţa unde au fost utilizate iniţial dispare, fiind înlocuită de către noroc.

Cu ocazia sărbătorii mijlocului verii, asociată cu solstiţiul din această perioadă, în Sicilia, oamenii lasă afară o matură având rolul de a îndepărta orice spirit rău care le bate la uşă.

Într-o altă superstiţie, pentru a scăpa de o fantomă care nu încetează să te bântuie, este bine să păşeşti peste o mătură!

Pe de altă parte, spiritele rele aflate într-o mătură pot să arunce un blestem peste un loc de care este rezemată aceasta.

O străveche metodă magică de a scăpa de negi recomandă să faci semnul crucii deasupra acestora cu o mătură pe care să o îngropi apoi cât mai adânc în pământ. Pe măsură ce mătura va putrezi, negii legaţi de ea vor dispare!

Potrivit unei vechi tradiţii, o mătură aşezată la intrarea uşii din casă are darul de a opri răul să-ţi între în locuinţă.

Vrăjitoarele puteau fi ţinute departe de casă la ruşi punându-se o mătură în gard, şi la ucrainieni sprijinind sau bătând în pragul casei o mătură. La slovaci, pentru a opri o vrăjitoare să fure laptele unei vaci, animalul era afumat cu o mătură arsă.

Ca să aduci ploaia într-o perioadă de seceta, în credinţele româneşti se recomandă să faci un fel de păpuşă, un "Gherman," din mătura unei femei care născuse pentru prima oară sau să se arunce într-o fântână o mătură veche, uscată, ruptă în bucăţi.


Mătura în superstiţii despre dragoste şi căsătorie 


Într-o credinţă ce apare şi în folclorul românesc, nu este de bun augur să mături peste picioarele unui băiat sau flăcău, întrucât acesta riscă din această pricină să nu se mai însoare vreodată! Alţii cred că dacă cineva care face curăţenie şi dă cu mătura peste tine, te aşteaptă nouă zile în decursul cărora norocul te va ocoli.

Potrivit unei superstiţii ciudate din Occident, dacă o femeie tânără păşeşte peste o mătură, poate să rămână însărcinată înainte de a fi căsătorită. Oricum, în alte tradiţii eşti urmărit de rău dacă faci greşeala de a călca peste o mătură!

În acelaşi timp, săritura peste o matură avea în trecut, în unele culturi, rolul de a consfinţi o căsătorie. Într-un vechi obicei ţigănesc din Wales, Marea Britanie, un cuplu era considerat a fi căsătorit după ce sărea peste o mătură aşezată înaintea pragului uşii de intrare în casă, în prezenţa unor martori. Un divorţ era la fel de simplu şi presupunea săritura peste o mătură în sens invers. În acest caz, mătura era un simbol al îndepărtării trecutului prin crearea de spaţiu pentru un nou început. Odinioară, printre sclavii negri de plantaţiile din America de Nord, privaţi până şi de dreptul de a se căsători, exista obiceiul de a se depăşi această restricţie printr-o nuntă improvizată, în care un cuplu de îndrăgostiţi îşi uneau destinele sărind, pur şi simplu, peste o mătură.

În unele tradiţii româneşti, mătură poate ajuta la descoperirea flăcăului ursit unei fete. „Înspre inserate, începe fata a deretica prin casă, apoi mătură, lipeşte pe jos şi trage brâie la
vatră până aproape către cântatul cocoşilor, când cu mătura în mâini trebuie
sĺ se uite ţintiş spre uşa tindei, şi nu după multă zăbavă, i se va arăta ursitul
aidoma.“ Pe de altă parte, mătura era folosită să se facă curat în drumul tinerilor căsătoriţi, astfel încât să înlăture eventuale farmece ale vrăjitoarelor. La bulgari, mirilor li se aşeza sub pernă o mătură.
Superstiţii despre mătură şi măturat

Superstiţii despre cuţite

O vrăjitoare încălecată pe o mătură avea putinţa în superstiitile ruseşti să ia mâna câmpului şi vitelor.

Rolul protector al măturii apare şi în obiceiul românesc de a se aşeza lângă leagănul sau albia în care era culcat un bebeluş o mătură având menirea de a alunga duhurile necurate.

În Africa, dacă un bărbat era lovit cu o mătură, trebuia să o înşface de îndată şi să dea cu ea de pământ de şapte ori, pentru a fi sigur că nu va deveni impotent!

Cum se întrebuinţează mătura 


Se spune că atunci când mături, trebuie să începi dinspre uşă către mijlocul unei camere. Dacă treci cu mătura gunoiul peste pragul uşii, "mături," de fapt, norocul sau un membru al familiei. În unele zone din America de Sud, înainte de a se face curăţenie în faţa casei, pentru a atrage norocul asupra căminului, mătura este înmiresmată într-o găleată cu apă caldă conţinând busuioc. Alţii spun că este auspicios să înmoi mătura într-o soluţie de scorţişoară!

Atunci când nu mai ai treabă cu ea, aşează mătura sprijinită de un perete cu paiele sau crengile în sus. În acest fel, asiguri protecţie asupra casei şi aduci către ea norocul!

Dacă te muţi într-o casă nouă, ai grijă să nu aduci cu tine mătura din vechea ta locuinţă! Aceasta este cu ghinion, pe când una nou-nouţă este auspicioasă pentru noul tău cămin. Totodată, este indicat să utilizezi mătura nouă înlăuntrul casei înainte de a face curat pe afară. Adu-ţi aminte iarăşi de regula de aur: nu mătura nicicând înaintea uşii casei.

În Anglia, într-o superstiţie din secolul al XIX-lea, se recomandă să nu-ţi iei o mătură nouă în luna mai! Se crede că această superstiţie provine din imperiul roman, care asocia mătura şi adunarea paielor pentru confecţionarea sa din acesta lună cu moartea, nenorocirile.

Pentru a împiedica un musafir dezagreabil, nedorit, să revină la tine, mătură în casă imediat după ce pleacă!

Dacă ai avut nişte musafiri plăcuţi, la care ţii, lasă să treacă câteva ore înainte de a face curăţenie. În caz contrar nu vor mai veni pe la tine! În caz că o mătură pică de-a lungul uşii de la intrarea în locuinţă, se spune că vei avea în acea zi o vizită neaşteptată. Oricum, ca să ai parte de noroc, ridică întotdeauna o mătură căzută pe podea!

În folclorul american, este cu ghinion să porţi o mătură peste o apă sau să arzi una. Pentru a aduce bafta de partea ta, înainte de a intra într-o casă nouă, era bine să îi dai altcuiva să aducă în ea o mătură şi o bucată de pâine.

Nu mătura niciodată dintr-o camera în altă. Este cu ghinion să porţi gunoiul dintr-o odaie într-alta.

Dacă pui o mătură peste o masă sau o foloseşti să cureţi o masă, înseamnă că cineva din casă va muri.

O mătură purtat sub braţ îţi făgăduieşte noroc, în vreme ce una dusă pe umăr îţi garantează nenoroc.

Când mergi în casa altcuiva şi este nevoie la un moment dat să păşeşti peste o mătură, înseamnă că gospodina de acolo este una nevrednică.

La români, nu este indicat să rupi mătura, iar la ruşi se spune că nu este bine să fie aruncată una veche pe drum sau aproape de casă, ca să nu fie călcată de animale şi oameni, provocând astfel boli, şi nici să nu fie arsă în sobă, că să nu dea naştere unor furtuni şi vânturi distrugătoare. De asemeni, pe plaiurile mioritice, dacă loveai un copil cu o mătură îl opreai din creştere, iar bătutul vitelor cu acest instrument casnic era a pagubă. Totodată, dacă nu mături gunoiul din casă înainte să se întunece, îngerii îl vor descoperi şi îţi vor face necazuri!

În Rusia, o mătură veche putea isca insomnii şi certuri în casă.

La bulgari, visul unei mături prevestea moarte, iar în Slovenia se zicea că poţi vedea moartea dacă te urci pe o mătură, stand la picioarele cuiva decedat.

Când este bine şi când nu să mături 


Conform unei superstiţii chinezeşti, nu este prielnic să mături în casă în primele două zile ale noului an chinezesc. În acest mod, nu faci decât să îndepărtezi norocul din anul ce vine!

Se zice că nu este de bun augur să mături într-o locuinţa în care se află un mort sau în cele trei zile de priveghi a cuiva care ţi-a murit în casă. Dacă te pretezi la aşa ceva, izgoneşti belşugul şi dovedeşti lipsă de respect faţă cel decedat. Această credinţă este întâlnită şi în multe locuri din America de Sud. În acelaşi timp, este de rău augur să mături sub patul pe care cineva este întins, mai ales dacă acea persoană este bolnavă. În România, se credea că mortul rămâne în casă chiar şi şase săptămâni şi, dacă scuturi prin casă, îşi află loc de ascunziş sub mătură!

Superstiţiile românilor despre băutură

De asemeni, se credea că nu este auspicios să mături după lăsarea întunericului, întrucât poţi astfel să-ţi "mături" fericirea sau să răneşti un suflet rătăcitor. Cu toate astea, dacă îţi mături bucătăria când s-a lăsat seară, pentru a te feri de ghinion, este necesar să arzi gunoiul adunat în acest fel. Într-o superstiţie românească, se recomandă ca gunoiul adunat seara să fie ţinut într-un colţ până a două zi, pentru a nu izgoni norocul afară din casă. Tot în România, de ziua Sfântului Andrei, de Răpciune, Berbecari şi Filipi, şi şi cu ocazia altor sărbători mari, femeile nu mătură, nu torc, şi nu scot gunoiul afară din casă.

În caz că te apuci să mături pe inserat, înseamnă că un străin te va vizita în curând.

Vei fi urmărit de o piază rea tot anul dacă îndrăzneşti să mături în ziua de Anul Nou. În acelaşi timp, dacă arzi gunoiul măturat în acea zi, unii cred că vei fi binecuvântat cu noroc în tot anul.

Surse: 
- Richard Webster - The Encyclopedia of Superstitions 
- Cora Linn Daniels, C. M. Stevans - Encyclopedia of Superstitions, Folklore, and the Occult Sciences of the World 
- William Carroll - Superstitions: 10,000 You Really Need 
- Elena Niculiţă-Voronca – Datinile şi credinţele poporului român adunate şi aşezate în ordine mitologică 
- Antoaneta Olteanu - Calendarele poporului român 
- Antoaneta Olteanu - Şcoala de solomonie Divinaţie şi vrăjitorie în context comparat 
- Constantin Rădulescu-Codin şi D. Mihalache - Sărbătorile poporului, cu obiceiurile, credinţele şi unele tradiţii legate de ele. Culegere din părţile Muscelului, Bucureşti, 1909
Superstiţii despre mătură şi măturat Superstiţii despre mătură şi măturat Reviewed by Diana Popescu on decembrie 10, 2016 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.