Piatra Lapis Lazuli ca simbol, în superstiţii şi vindecări

O piatră semipretioasa preţuită încă din antichitate pentru culoarea sa de un albastru profund, celest, Lapis Lazuli este un simbol al adevărului şi înţelepciunii, onoarei şi nobleţii, spiritului şi viziunii, divinităţii şi puterii.

Numele acestei pietre provine din latinescul "lapis" ("piatră") şi cuvântul persan "lazhuward," cu semnificaţia de "albastru." Nu întâmplător, a fost supranumită în Orient "piatra cerului."

Având în compoziţie numeroase minerale, îndeosebi lazurit, sodalit, calcit şi pirită, are un albastru regal străbătut cu picăţele aurii datorită piritei. Pietrele de acest fel mai puţin valoroase sunt caracterizate un albastru deschis cu picăţele mai mult albe decât aurii, fiind numite câteodată Lapis Denim.
Lapis Lazuli ca simbol, în superstiţii şi vindecări

Una din primele geme utilizate pentru bijuterii, Lapis Lazuli este extras din Egipt din cele mai vechi mine din lume, începând cu anii 4.000 î.Hr., mine în funcţiune şi în zilele noastre. În ţinuturile secetoase egiptene, dominate de culori şterse, această piatră de un albastru celest era una deosebită, fiind utilizată pentru confecţionarea de talismane şi amulete sub forma unor pandative, dar şi pentru elixiruri medicinale şi soluţii de vopsire a îmbrăcăminţii preoţilor şi familiei regale. Este regăsită şi pe sarcofagul din aur al lui Tutankhamon şi în ornamente funerare ale regilor şi reginelor din Egiptul Antic.


Lapis Lazuli: Proprietăţi, superstiţii şi capacităţi de vindecare 


Se crede că Lapis Lazuli vindecă afecţiuni ale gâtului, laringelui şi corzilor vocale, ajută la regularizarea glandei endocrine şi a celei tiroidale, recăpătarea auzului şi este de un real folos în tratarea unor boli asociate cu nasul şi urechile. Îmbunătăţeşte circulaţia sanguină, reduce tensiunea sângelui şi previne insomnia, dă rezultate notabile în bolile de piele, probleme menstruale, crampe, lumbago, alinarea durerilor, în special ale capului, şi are un efect benefic asupra sistemului nervos.

Notă: Acest articol are un caracter pur informativ şi nu se substitue îndrumărilor medicale profesionale. 

Din punct de vedere spiritual, sufletesc, este un cristal al adevărului, ce relevă autenticitatea interioară a oamenilor, stimulează conştientizarea sinelui şi acceptarea acestuia aşa cum este. Permite scoaterea la suprafaţă a impulsurilor emoţionale subconştiente, încurajează exprimarea personalităţii, fără complexe ori compromisuri.

Promovează abilitatea integrării sociale şi demnitatea din relaţiile de prietenie, înlesneşte manifestarea onestităţii, compasiunii şi a unei atitudini directe în interacţiunea cu ceilalţi, aduce la lumină oportunităţile evoluţiei personale, limpezeşte motivaţiile şi credinţele individuale, oferind o perspectiva clară asupra întregii vieţi.

Perlele în simboluri, legende şi superstiţii

Se spune că Lapis Lazuli activează cel de-al Treilea Ochi şi echilibrează energiile chakrei frunţii. Această chakră, numită şi al Treilea Ochi, este centrul percepţiei şi autocontrolului, care ne îndrumă spre conştientizarea zilnică a lumii, armonizează aspectele importante cu cele mai puţin importante ale existenţei, dând semnificaţie informaţiilor şi senzaţiilor noastre. Coorodoneaza fluxul energetic din trupul omenesc şi permite exprimarea energiilor celorlalte chakre.


Lapis Lazuli - Potenţial energetic 


Una din cele mai vechi pietre spirituale cunoscute de oameni, Lapis Lazuli era utilizat de vindecători, vraci şi preoţi pentru accederea la putere, înţelepciune şi stimularea viziunilor interioare, a capacităţilor paranormale. Sprijină, se zice, în superstiţii, călătoria spirituală interioară şi ajută la conectarea cu visele călăuzitoare ori relevante.

O piatră a potenţei, identifică atacurile pshice şi le blochează, ricoşând energia negativă către cel care a emis-o.

Albastrul închis al acestei geme înalţă respectul faţă de sine, ne ghidează către umanitate, onoare, caritate, sensibilitate faţă de necazurile altora şi bunăvoinţă în relaţiile cu alţii.

Lapis Lazuli în astrologie 


Lapis Lazuli este piatră nativă a celor veniţi pe lume înainte de echinoxul de primăvară (19 februarie - 19 martie), într-o vreme dedicată noilor începuturi, credinţei şi încrederii în viaţă.

Este o gemă asociată cu planetele Neptun şi Venus, cu zodia Săgetătorului, cel de-al nouălea semn zodiacal.

Se spune că Lapis Lazuli este o piatră a viziunii, ce ne transmite informaţii în minte mai curând prin imagini decât prin cuvinte. Are darul de a ne conecta cu vieţile noastre anterioare din civilizaţii străvechi.

În vise, această piatră semnifică o dragoste loială, credincioasă.


Talismane, amulete şi bijuterii 


Lapis Lazuli este un talisman folosit pentru câştigarea respectului altora, apărarea faţă de energiile negative, ne face să vedem partea plină a paharului existenţei, să întrezărim ce este mai bun în alţii, ne îndrumă să ne păstrăm modestia în relaţionarea cu cei din jurul nostru.

În superstiţii, se spune că structura cristalină a acestei pietre, caracterizată printr-o simetrie cubică, are abilitatea de a ne canaliza eforturile în scopul clădirii succeselor şi îmbunătăţirii vieţilor noastre. Pe de altă parte, un Lapis Lazuli de un albastru dechis este auspicios regăsirii păcii, liniştii interioare, prin deschiderea noastră către bucuriile cele mai simple, cele mai pure ale vieţii.

Lapis Lazuli ca simbol, în superstiţii şi vindecări
În timpuri de demult, miresele purtau în ziua nunţii Lapis Lazuli astfel încât căsnicia lor să stea sub semnul bunei înţelegeri, înţelepciunii şi armoniei. Se spune că un inel de acest fel, dăruit de o femeie soţului ei, o ferea de certuri aprige cu acesta. De asemeni, se credea că o bijuterie conţinând această gemă îi ferea pe copii de boli.

În Egipt şi Asiria, Lapis Lazuli era întrebuinţat pentru amulete sub forma unor diverse simboluri, scarabei, sigilii şi peceţi. În plus, era un simbol al adevărului (Ma), purtat de înalţii preoţi egipteni pe un lanţ din jurul gâtului.

Una din cele mai vechi menţionări ale acestei pietre apare în Cartea Morţilor egipteană, într-o ceremonie ce asigura protecţia faţă de rău şi trecerea în siguranţă a sufletelor morţilor spre lumea de apoi.

Rubinul în simboluri, superstiţii şi legende

În textele antice egiptene, Lapis Lazuli, numit "Uknu," era una din cele şapte geme ataşate într-un ornament purtat de piept de regi ca şi amuletă. Puterea să era considerată a fi atât de mare încât se credea că era purtat până şi de zei.

Într-o legendă, se povesteşte că regelui Solomon i-a fost dăruit de către un înger un inel deosebit cu Lapis Lazuli, care i-a permis să ţină sub control legiuni de demoni, pe care le-a pus să-i construiască templul.


Surse principale:
- Richard Webster: The Encyclopedia of Superstitions 
- E. A. Wallis Budge: Amulets and Superstitions 
- Diagram Group: The Little Giant Encyclopedia of Superstitions 
Piatra Lapis Lazuli ca simbol, în superstiţii şi vindecări Piatra Lapis Lazuli ca simbol, în superstiţii şi vindecări Reviewed by Diana Popescu on februarie 04, 2017 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.