Rubinul în simboluri, superstiţii şi legende

Un însemn al nobilimii, asociat cu simboluri, legende şi superstiţii din intreagă lume, rubinul era văzut de antici ca fiind mai presus de celelalte pietre preţioase, chiar şi faţă de diamant. Se spune că împăratul chinez Kublai Khan (gazda lui Marco Polo) ar fi oferit un întreg oraş în schimbul unui rubin de dimensiuni excepţionale.

Rubinul este un talisman al dragostei pasiunii, protecţiei şi prosperităţii, un simbol al soarelui, nuanţele sale strălucitoare sugerând o flacără de nestins care, potrivit legendelor, nu poate fi ascunsă şi îşi dezvăluie sclipirea chiar şi prin cele mai groase straie. Era purtat ca amuletă având darul de a apăra faţă de ciumă şi alte molimi, a proteja faţă de pericole, a îmbunătăţi sănătatea trupească, a alunga tristeţea şi gândurile păguboase. Era înzestrat cu capacitatea de a dărui linişte, seninătate, a izgoni coşmarurile, a îngrădi dorinţele lascive şi a contribui la soluţionarea conflictelor.
Simbol rubin

Într-o superstiţie burmaneza, se spune că inserarea acestuia în trup poate face un om întru totul invulnerabil faţă de săgeţi, săbii şi alte arme.

Rubinul natural este una din cele patru geme recunoscute a fi cele mai preţioase (incluzând diamantul, smaraldul şi safirul), apreciat pentru raritatea sa, valoarea lui financiară şi duritate (depăşită numai de diamant). Rubinul este un corindon, un mineral de dioxid de aluminiu conţinând crom, elementul chimic care îi conferă culoarea sa profundă de roşu.

Numele său provine din cuvântul latin "rubeus," însemnând "roşu." Până prin anii 1800 a fost considerat o varietate de corindon, minerale roşii, turmalină. Granatul a fost văzut şi el, la un moment dat, ca rubin. Un alt tip de corindon, cu o culoare diferită, este desemnat a fi safirul.

Rubinul este constituit din cristale lamelare, bipiramidale şi romboedrice, şi este caracterizat de un luciu sticlos. Cel mai valoros şi mai căutat este cel cu o tonalitate de culoare numită "sânge de porumbel," o nuanţă definită de un roşu-roziu profund, un roşu cumva violet sau roşul adânc al vinului.

Diamantul în legende, mituri şi superstiţii

Toate rubinele naturale au imperfecţiuni, inclusiv impurităţi de culoare şi incluziuni de ace rutilice, cunoscute sub numele de "mătase." Aceste incluziuni ajută la diferenţierea rubinelor naturale de cele sintetice. Când sunt tăiate "en Caboshon" aceste pietre preţioase pot avea o coloristică schimbătoare sau un rar efect de "ochi de pisica." În cazul rubinului stea, se întrezăreşte o stea cu şase raze numită asterism, care provoacă razele de lumina să pară că alunecă magic de-a lungul pietrei pe măsură ce aceasta este mişcată.


Utilizări transcedentale ale rubinului 


Se spune că purtarea unui rubin înfrânge oboseala, epuizarea fizică şi letargia, stimulează circulaţia sângelui şi amplifică vitalitatea. Oamenii foarte sensibili sau predispuşi unor iritaţii pot constata că aceste pietre preţioase sunt prea stimulatoare sau chiar incofortabile.

Această gemă este crezută a fi un afrodisiac permiţând trăirea tuturor formelor de dragoste, de la o senzualitate sălbatică până la o comuniune mistică. Adânceşte relaţiile de cuplu şi încurajează ataşamentul, apropierea afectivă. În acelaşi timp, este piatra dragostei curtezanilor, şi poate promova admiraţia de la distanţă a unei persoane îndrăgite. Se zice că înteţeşte pasiunea din dragoste, şi măreşte şansele conceperii unui copil.

După unii, energia internă a rubinului ascute mintea, dăruind o conştientizare înaltă şi o mare concentrare. Înlesneşte o atitudine curajoasă şi pune capăt certurilor, disputelor.

Superstiţiile proclamă că reduce teama faţă de rău şi protejează împotriva atacurilor psihice, apără casa de foc şi hoţi!

Superstiţii despre puterea vindecătoare a rubinului 


Notă: Toate informaţiile din acest articol, inclusiv cele referitoare la metode de vindecare, sunt pur informative şi nu se substitue recomandărilor medicale profesioniste. 

Rubinul este o piatră a sângelui, ce fortifică inima, miocardul, ventriculele, şi arterele coronare, stimulează circulaţia sângelui.

Ţarul Ivan cel Groaznic proclama are efecte benefice asupra inimii, creierului şi memoriei.

Potrivit unora, reglează ciclul menstrual şi micşorează durerile asociate cu acesta. Se credea că era de ajutor în timpul sarcinii, îndeosebi pentru femeile mai în vârstă.

Aurul - Simbol şi semnificaţie

Se pretinde că detoxifiază corpul, sângele şi limfele, sprijină la tratarea infecţiilor, stimulează glanda suprarenală, rinichii şi splina, optimizează circulaţia sângelui în mâini şi picioare.

Din punct de vedere emoţional, rubinul poate avea darul de a reaprinde energiile dragostei în ciuda unor decepţii, răni în amor mai vechi, de a destramă mânia şi energiile negative. Îndepărtează angoasele, grijile, suferinţa, şi încurajează o stare de spirit pozitivă şi curajoasă. Învinge temerile cuiva că este "urât" sau neiubit, ţine deoparte tendinţele autodistructive şi inspiră iubirea şi stima faţă de sine.

Pe de altă parte, există credinţă că rubinul se înscrie pe frecvenţa chakrei MULADHARA, centrul rădăcinii, localizată la baza şirei spinării, şi care controlează energia simţămintelor şi chinestezia. Este fundaţia energiei fizice şi spirituale a corpului. Când echilibrul fizic este dereglat, se ivesc simptome precum letargia, nivele scăzute de activitate, şi o nevoie constanţa de stimulare. Atunci când apare un dezechilibru spiritual, se face simţită o deconectare, distanţare de realitate.

În medicina străveche, pulberea rubinelor amestecată cu apă trata bolile ochiului. Când era înghiţită, era înzestrată cu darul de a îndulci umorile, întări organele vitale afectate de melancolie.


Simbolul energetic al rubinului 


Rubinul este un simbol al luminii ce pătrunde în întunecimea vieţii, ce ne infuzează curajul de a ne urmări calea spre fericire, a ne bucura de tot ce ne oferă lumea şi a absorbi energia spirituală emanată de existenţa fizică. Ne ajută să fim cu picioarele pe pământ , dar şi să ne detensionăm psihic, să ne debarasăm de stresul traiului zilnic.

Culoarea roşiatică a rubinlui ne furnizează o încredere în noi înşine clădită pe depăşirea oricărei frici, ne înlesneşte să ne înfrângem pasivitatea şi să intrăm în acţiune. Ne înalţă entuziasmul şi ne accelerează metabolismul. Roşul rubiniu este culoarea pasiunii, energiei şi însăşi vieţii, simbolizează sângele şi focul, transmite sentimente puternice, profunde , nestăvilite.


Rubinul ca piatră nativă, astrologică şi angelică 


Din punct de vedere tradiţional, rubinul este piatra preţioasă a celor născuţi în luna iulie dar una şi celor veniţi pe lume în mijlocul toamnei (22 octombrie - 20 noiembrie) datorită culorii sale ce evocă vegetaţia pe cale să moară. Această gemă este specifică în plan astrologic Capricornului (22 decembrie - 19 ianuarie), ţapul ce imprimă nativilor din această zodie voinţă, perseverenţă în îndeplinirea ţelurilor lor, răbdare şi onestitate, şi înclinaţia de a se bucura de tovărăşia oamenilor.

În unele superstiţii, rubinul şi culoarea lui indică care este îngerul tău păzitor, în funcţie de ziua de naştere:

- 16 - 20 martie - Peşti - roşu închis - îngerul Mumiah (Mumijah)
- 1 - 5 iunie - Gemeni - roz - îngerul păzitor Hariel
- 19 - 22 octombrie - Balanţă - roşu - îngerul Mihail
- 8 - 12 noiembrie - Scorpion - roz - îngerul păzitor Ariel
- 13 - 17 noiembrie - Scorpion - roşu închis - îngerul Asaliah
- 8 - 12 decembrie - Săgetător - roşu închis - îngerul păzitor Imamiah


Rubinul ca talisman şi semnificaţie Feng Shui 


În antichitate, această gemă era utilizată ca amuletă împotriva otrăvirii, molimilor, gândurilor rele, spiritelor malefice, ce asigura sănătate trupului şi optimism gândirii.
Superstitii rubin

Se spune că rubinul este talismanul exploratorilor, aventurierilor, cercetătorilor, celor care nu se mulţumesc cu aparenţele lumii şi se străduiesc să ajungă la miezul lucrurilor.

Totodată, ca şi talisman, ne îmboldeşte spre transformarea sinelui şi a vieţii, ne inspiră să învăţăm ceva nou, să devenim mai prietenoşi, mai buni, să ne respectăm părinţii şi partenerul de cuplu.

În Feng Shui, rubinul ne dăruieşte vitalitate, entuziasm, strălucire, iluminare şi neastâmpăr. Reflectă natura Yang, acţiunea, energia, şi pasiunea, senzualitatea. Este asociat tradiţional cu zona sudică a casei sau a unei camere, cu reputaţia locuinţei noastre. Ne îndrumă să ne înălţăm statutul social şi familial, să ne energizăm prin absorbirea luminii solare.


Alte superstiţii şi legende despre rubin 


Rubinul era piatra preţioasă dedicată lui Sekhmet, zeiţa egipteană a războiului, înfăţişată de obicei cu un cap de leu şi cu trupul unei femei frumoase. De asemeni, este reprezentativ pentru Befana, zeiţa italiană a celei de-a "douăsprezecea nopţi."

Numită de hinduşi "regele pietrelor preţioase," această gemă desemna în India, în funcţie de culoare, rangul mandarinilor. Tot în folclorul hindus, focul dinlăuntrul rubinului era atât de fierbinte încât o astfel de piatră pusă în apă o făcea să fiarbă! Grecii erau de părere că forţa calorică rubinului putea topi ceara.

Evaluată adeseori ca cea mai de preţ piatră din cele 12 create de Dumnezeu, era cea de-a gemă din platoşa înaltului preot evreu al celui de-al doilea templu al tribului lui Iuda.

Într-o legendă talmudică, se zice că Avram îţi păstra numeroasele soţii într-un oraş de fier şi, în temniţa lor, impenetrabilă faţă de razele soarelui, aşeza un glob din rubin ce emana lumină.

Conform unei credinţe vechi, rubinele erau atât de gen masculin, cât şi feminin, cel dintâi fiind reprezentat de gemele de un roşu închis, iar cel de-al doilea, de cele deschise la culoare.

De-a lungul Evului Mediu, această piatră preţioasă era una a profeţiei şi era purtată de prostituate din Les Halles din Paris pentru a le proteja faţă de bolile venerice. Pe de altă parte, francezii o numeau "piatra persoanei mult iubite."

Perlele în simboluri, legende şi superstiţii

Rubinul era aşezat la loc de cinste printre gemele mireselor. Asocierea lui cu dragostea, căsătoria, echilibrul şi regalitatea s-a păstrat până în zilele noastre.

Pentru egipteni, era auspicios frumuseţii şi iubirii, protecţiei şi norocului, iar în culturile orientale era un simbol al frumuseţii sufletului. Totodată, în Orient, era de bun augur să-l ai asupra ta în ziua de miercuri.

Potrivit tradiţiei, rubinele sunt pietrele preţioase ale verii şi sunt dăruite cu ocazia celei de-a patra sau a cincisprezecea aniversări a căsătoriei.

Într-o superstiţie europeană, purtarea unui rubin împiedică risipirea averii, bogăţiei.


Surse:

- Julius Wodiska - A Book of Precious Stones
- Fred Ward - Rubies & Sapphires
Rubinul în simboluri, superstiţii şi legende Rubinul în simboluri, superstiţii şi legende Reviewed by Diana Popescu on august 26, 2016 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.