26 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Pe 26 aprilie sunt comemorati Sfanta Glafira si Sfantul Mucenic Vasile, Episcopul Amasiei, Sfintii Mucenici din Dobrogea Chiril, Chindeu si Tasie, si Sfintii  Anaclet si Marcelin, Papi ai Romei.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 26 aprilie

Sfanta Glafira si Sfantul Mucenic Vasile, Episcopul Amasiei

Licinius, tovaras la imparatie cu Constantin cel Mare, a acceptat la un moment dat sa ii lase in  pace pe crestini, dar, curand dupa aceea, a inceput sa ii persecute, supunandu-i unor groaznice schingiuri. A facut o mare pasiune pentru Glafira, o fecioara crestina aflata in slujba imparatesei Constantia.
Atunci cand Glafira i-a povestit stapanei ei despre avansurile ce i se faceau, aceasta a incercat sa o protejeze, trimitand-o in cetatea Amasia, unde a fost luata sub aripa ocrotitoare a episcopului Vasile. Licinius a aflat unde se ascundea tanara fata si a poruncit ca atat ea, cat si episcopul de acolo sa fie arestati si adusi in fata lui. Ostasii ce au primit aceasta sarcina au gasit-o pe Glafira moarta, asa ca l-au prins numai pe episcopul Vasile, ce a trecut prin groaznice torturi si apoi a fost decapitat. Trupul sau a fost aruncat in mare, dar, cu ajutorul unui inger al Domnului, a fost gasit de crestini si adus inapoi in Amasia.

Sfintii Mucenici din Dobrogea: Chiril, Chindeu si Tasie

Sfintii Mucenici din Dobrogea Chiril, Chindeu si Tasie, au primit cununa de mucenici in Axiopolis, in anul 304, in apropiere de Durostorum, in prezent Cernavoda, in timpul imparatului Diocletian.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 26 aprilie

Pomenirea sfantului mucenic Artemon; Pomenirea sfintilor mucenici Maxim, Cvintilian si Dada; Pomenirea Sfintei mucenite Tomaida; Pomenirea sfintei mucenite Marta
Vezi traditii si sarbatori din 13 aprilie

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 26 aprilie

Sfantul Anaclet, Papa Mucenic

Papa intre anii 76 si 88, Sfantul Anaclet a fost succesorul Sfantului Petru. A murit in vremea prigoanei instituite de imparatul Domitian impotriva crestinilor. Potrivit traditiei, a impartit Roma in 12 parohii. Sfantul Anaclet a fost inmormantat langa Sfantul Linus, in Bazilica Sfantului Petru, aflata in prezent in zona Vaticanului.

Sfantul Marcelin, Papa Mucenic

Sfanta Marcelin a devenit episcop al Romei pe 30 iunie 296, urmandu-l pe sfantul scaun pe Papa Caius. Pontificatul lui a inceput atunci cand Diocletian era imparat al Romei. In anul 302, Cezar Galerius l-a starnit pe Diocletian sa pornesca o prigoana contra crestinilor, fapt ce a dus la izgonirea din armata a ostasilor ce credeau in Iisus, la confiscarea proprietatilor bisericii si distrugerea cartilor crestine. Dupa ce au avut loc doua incendii in palatul Diocletian, puse pe seama crestinilor, Sfantul Marcelin a fost condamnat la moarte.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 26 aprilie

Sfantul Episcop Mucenic Vasile al Amasiei


Copyright © diane.ro. 2012


Nascut pe 26 aprilie – Horoscop general Profil astrologic

24 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

25 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

26 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 26 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on aprilie 26, 2012 Rating: 5

Un comentariu:

  1. Uitandu-ma involuntar ieri pe blogul tau, am reusit sa conving o persoana se sarbatorea sf Vasile :))

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.