Superstiţii despre banane

Superstiţiile şi credinţele despre banane sunt asociate frecvent cu ghinionul la pescuit, cu fructul interzis din grădina Edenului, cu fertilitatea femeilor, semne bune şi rele, sau împlinirea unor dorinţe. 

Una din cele mai răspândite superstiţii despre banane, răspândite în Occident şi în America, este că aceste fructe aduc ghinion când sunt aduse la bordul unei nave, mai ales pentru pescari. În 2001, publicaţia New York Times îl cita pe Rick Etzel, căpitan al vasului The Breakaway: "Pescarii cred că bananele sunt de rău augur. Există o legendă despre un vapor încărcat cu banane purtând nişte bacterii care ar fi ucis toată lumea de la bord. Poate că sunt ficţiuni, dar unii oameni iau foarte în serios astfel de zvonuri despre . Cu câţiva ani în urmă, un tip din echipajul meu şi-a făcut apariţia purtând un tricou pe care era inscripţionat Banana Republic. Un alt membru al echipajului s-a dus la el cu un cuţit şi i-a tăiat logo-ul de pe tricou."

Se spune că atunci când căpitanii unor ambarcaţiunii îşi întâmpină clienţii veniţi pentru pescuit, îi interogheza drastic dacă au venit cu banane sau nu asupra lor. Ajung să fie ofensaţi dacă găsesc în bagajele lor chiar şi o brioşă cu banane sau un tub cu pastă protectoare faţă soare din banane, pe care nu ezită să le arunce degrabă peste bord. Ei pretind că după ce fac un astfel de "exorcism," norocul revine pe vas şi peştii încep de îndată să muşte din momeala din cârlige.
Superstiţii banane

Potrivit unei legende indiene, nu un măr, ci o banană a dus la pierzania lui Adam şi a Evei. În cartea "Tratat de botanică sau istoria generală a plantelor," John Gerard menţionează despre bananier: "grecii şi creştinii care locuiesc în Siria şi, de asemeni, evreii, cred că acesta a fost pomul din al cărui fruct a gustat Adam," şi remarcă, "dacă este tăiată în lungime oblic, transversal sau oricum altfel, se poate vedea forma unei cruci." Într-o lucrare a lui Leon, numită "Africa," ni se spune, de asemeni, că pe aceste tărâmuri bananierul este identificat drept "pomul lui Adam." "Preoţii mahomedani spun că banana este fructul pe care Dumnezeu le-a interzis lui Adam şi Evei să-l mănânce; căci imediat ce au gustat din el, şi-au dat seama de goliciunea lor, şi s-au acoperit cu frunzele acestui copac, care sunt mult mai potrivite pentru asta decât oricare altele."

Copiilor li se spunea că dacă mănâncă banane vor creşte înalţi. Totodată, atunci când se ospătau cu aceste fructe, îşi puteau pune o dorinţa. Pentru a afla dacă li se va împlini, trebuiau să taie o felie subţire din banană, din partea unde fusese agăţată de pom. Dacă descopereau în acesta forma literei Y, însemna că dorinţa urma să le devină realitate.

Portocala în superstiţii, legende, vise

În Madagascar, decojirea unei banane cu dinţii vesteşte sărăcie lucie!

Nu tăia niciodată o banană, fiind indicat mai degrabă să o rupi cu mâna. Se spune că în interiorul acestui fruct se află o cruce care, dacă este tăiată, aduce ghinion.

O superstiţie, stranie, chiar suprarealistă, ne povăţuieşte că excesul de banane ne poate îngraşă.

În Filipine, când recolta de banane este bogată, se crede că va fi mult timp vreme bună; când o femeie se mărită sub un bananier îi este sortită o viaţă conjugală fericită. Filipinezii au credinţa că bananierul a fost un pom interzis în rai şi că prima femeie din lume şi-a făcut îmbrăcăminte din frunzele acestui arbore.

Când cineva alunecă călcând pe o coajă de banană, înseamnă că va avea o viaţă agitată, plină de evenimente, dar fără reuşite notabile.

În Noua Britanie, în arhipelagul Bismark, există superstiţia că dacă cineva aruncă neglijent, la întâmplare, o coajă de banană, această era luată şi arsă de o vrăjitoare, provocând în acest fel moartea în chinuri a persoanei respective.

La japonezi, există credinţa că o femeie gravidă care mănâncă multe banane va da naştere fie unei fete fie unor gemeni.

Strugurii în superstiţii, tradiţii şi ritualuri

În Uttar Pradesh, India, se obişnuieşte să se sculpteze imaginea zeiţei Nanda Devi în trunchiul unui bananier, iar fructul acestuia este un simbol al fertilităţii, dăruit tinerilor căsătoriţi. Dacă un copil se naşte prematur, el este pus să doarmă zi de zi pe frunze proaspete de bananier.

Într-un remediu pentru redarea fertilităţii unei femeii, vracii din Congo preparau un amestec din cenuşa unei banane arse, apă de izvor şi alte ingrediente, care era pus apoi într-un fel de con făcut din frunza unui bananier, şi îi era dat să bea femeii respective. Vraciul se ruga, "Bananierule, această femeie a devenit a ta. Fă-o la fel de fertilă ca şi tine."

În regiunea Ozarks, din SUA, o coajă de banană prinsă într-un cui în coteţul găinilor era înzestrată cu darul de a alunga păduchii păsăretului.

Surse: 
- Richard Webster: The Encyclopedia of Superstitions 
- Cora Linn Daniels, C. M. Stevan: Encyclopedia of Superstitions, Folklore, and the Occult Sciences of the World 
- Gerard John: The herball, or, Generall historie of plantes 
- Richard Folkard: Plant Lore, Legends, and Lyrics Embracing the Myths, Traditions, Superstitions, and Folk-Lore of the Plant Kingdom 
- Charles Raymond Dillon: Superstitions and Folk Remedies 
- D.C. Watts: Dictionary of Plant Lore

Superstiţii despre banane Superstiţii despre banane Reviewed by Diana Popescu on aprilie 05, 2017 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.