Justiția în romanul lui George Orwell "1984"


Definită de Platon drept "interesul celui mai puternic", justiția joacă un rol important în romanul "1984" al lui George Orwell. În această carte, un guvern extrem de totalitarist, numit Partidul, conduce societatea.

Justiția în romanul "1984" al lui George Orwell

Partidul a introdus "teleecrane" cu care urmăresc fiecare mișcare, conversație ori acțiune a cetățenilor. Ei sunt manipulați să creadă în cele trei sloganuri ale Partidului: "Războiul este pace", "Libertatea este sclavie" și "Ignoranța înseamnă tărie". Va sună cunoscut?

"În vremea unei înșelăciuni atotcuprinzătoare, a spune ade vărul înseamnă un act revoluționar."
George Orwell

"Cu cât o societate se îndepărtează mai mult de adevăr, cu atât îi urăște mai tare pe cei care îi dau glas."
George Orwell


Mai mult decât atât, Partidul a introdus un nou limbaj, având menirea de a limita gândirea oamenilor, unul în care nu există concepte precum libertate, revoluție și individualitate. Dacă în acest limbaj nu apare cuvântul pace, cum ar putea să se gândească cineva la așa ceva? În logica impusă de Partid, 2+2=5, și nimeni nu are voie să conteste acest lucru!

În acest roman, justiția înseamnă ca cetățenii să se opună fără crâcnire legilor, cu toate că ele sunt strâmbe. Partidul își justifică acțiunile spunându-le oamenilor că tot ceea ce face este în interesul lor, spre binele lor și introducându-le în cap cele trei sloganuri. Legile îi obligă să-și îndrepte gândurile numai către Partid. Toată dragostea și pasiunea lor trebuie să se direcționeze numai către Partid. Cine nu se încadrează în aceste directive este eliminat sau spălat pe creier! Nu numai dat afară din Partid! Asta da justiție!


Justiția în romanul lui George Orwell "1984" Justiția în romanul lui George Orwell "1984" Reviewed by Diana Popescu on februarie 28, 2018 Rating: 5

Un comentariu:

  1. 1984 are un loc special in Hall of Fame-ul literaturii secolului XX, si pe buna dreptate, dar pentru mine tot Ferma Animalelor ramane cea mai buna opera a lui Orwell. Abordeaza si acolo tema justitiei si din pacate celebrul ”Toate animalele sunt egale, dar unele sunt mai egale decat altele” pe care-l gasim in carte, este dureros de actual.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.