Superstiții despre găleată / căldare


Desigur, cea mai răspândită superstiție în această privință este că dacă îți iese înainte, în cale, cineva cu o găleată, o căldare plină (cu apă), înseamnă că în acea zi vei avea noroc, totul îți va merge "din plin".  Pe de altă parte, când te întâlnești cu o persoană cu o găleată goală, se spune că este un semn rău, ți se prezice o zi "seacă, goală", presărată cu necazuri și ghinioane.

Superstiții despre găleată sau căldare

La ruși, această credință se credea că provine din legenda că țarul Alexandru al II-lea ar fi fost asasinat de cineva purtând o găleată goală!

Tot în Rusia, chiar și întâlnirea unui măturător cu un coș gol, cu o pubelă goală, era considerata de rău augur. Din acest motiv, se zice că lucrătorii de la salubritate  ajunseseră să își pună în pubele, atunci când mergeau pe străzi, cel puțin o matură ori o lopată!

Printre pescarii din Occident, pierderea, scăparea unei căldări în apă, în mare, atrăgea nenorocul! Tot în Europa de vest, în Ajunul Anului Nou, se turna într-o găleată cu apă plumb topit. Dacă acesta lua forma unei coroane, însemna că te vei căsători în decursul următorului an. De asemeni, se zicea că atunci când te mutai într-o casă nouă, și așezai o căldare cu apă sub pat, chiar dedesuptul capului tău, orice visai urma să se transforme în realitate.


De Crăciun, în unele regiuni românești, apă pusă într-o găleată, în care se așeza și o potcoavă, era dată de băut vitelor, ca să fie "tari ca fierul".

În Moldova, la nunți, se obișnuia să se pună pe masă o găleată cu apă, în care oaspețîi își clăteau mâinile într-un ritual de purificare. După sosirea tuturor invitaților, mireasa ii stropea cu busuioc înmuiat în acea căldare.

De altfel, busuiocul din găletuța cu agheazmă utilizată de preoți pentru sfințirea caselor și ferestrelor cu ocazia Bobotezei, era râvnit de fete pentru a și-l așeza sub cap înainte de a adormi, și a-și visa astfel bărbatul ursit!

Superstiții despre pălărie

Fetele îndrăgostite de pe unele plaiuri mioritice, când făceau mămăligă și o turnau din căldare, puneau peste ea apă, ca să o bea și să le iasă focul din inimă.

La olteni, în dimineața ce urma nunții, mirele și mireasca mergeau la o fântână de la o răscruce de drumuri, folosind apă de acolo pentru a spăla mâinile tuturor celor întâlniți pe drum, aceștia dăruindu-le în schimb bani.

În unele zone românești, din banii adunați de la botez era musai să se cumpere o găleată, astfel încât copilul abia creștinat să aibă parte de o viață lungă. Totodată, era obiceiul ca după nașterea copilului, acesta să fie trecut printre toartele unei căldări de alamă, acea căldare nemaifiind folosită până nu se făcea atât de mare încât să poată să o ridice de unul singur de jos. În acest mod, era sigur că el va trăi mult timp și va fi la fel de puternic precum metalul din care era confecționată găleată!

În Argeș, dacă cineva turna apă din căldare peste toarta acesteia, era sortit să se îmbolnăvească de "najit", adică de dureri de dinți și urechi!

În Vâlcea, potrivit unei superstiții, după ce murea un om și era scăldat, se scoteau afară toate vasele, inclusiv căldarea în care fusese spălat, și se așezau cu gura în jos înspre răsărit.

Surse:
- William Carroll: Superstitions: 10,000 You Really Need
- Artur Gorovei: Credinti și superstiții ale poporului român 
- Astra Cielo: Signs, Omens and Superstitions
- Steve Roud: The Penguin Guide to the Superstitions of Britain and Ireland


Superstiții despre găleată / căldare Superstiții despre găleată / căldare Reviewed by Diana Popescu on aprilie 02, 2018 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.