De ce oamenii buni devin răi? | Efectul Lucifer


Am citit de curând despre felul cum oamenii buni ajung să fie răi, un fenomen din psihologie tratat pe larg de Philip George Zimbardo în cartea sa "Efectul Lucifer". Zimbardo este psiholog și profesor emerit la Univesitatea Stanford, și a devenit faimos ca urmare a controversatului său " experiment Stanford al închisorii" (SPE).

Filosofii, scriitorii, teologii au fost preocupați vreme de secole de întrebarea "Ce îi determină pe oameni să facă lucruri rele?" Linia, granița, care desparte răul de bine nu este fixă, așa cum sunt tentați să creadă unii, ci mișcătoare, volatilă, ușor de trecut în ambele sensuri. Persoanele bune pot fi ispitite să o traverseze și, în unele împrejurări, cele rele pot să o treacă, de partea binelui. Astfel de lucruri se petrec asemeni celor din cartea lui Robert Louis Stevenson, "Straniul caz al doctorului Jekyll și al domnului Hyde".

Efectul Lucifer - De ce oamenii buni devin răi?

În viziunea lui Zimbardo, înțelegerea modului cum ființele umane bune se preschimbă în rele, și viceversa, poate fi înlesnită de revederea poveștii lui Lucifer, inițial îngerul preferat al lui Dumnezeu. În limba latină, Lucifer înseamnă "aducător de lumină", dar și (în Biblia vulgata) "steaua diminețîi" ori "Luceafăr". Se spune că nu i s-a supus lui Dumnezeu, o revoltă supremă  în față autorității. La porunca Domnului, arhanghelul Mihail l-a izgonit din ceruri împreună cu alți îngeri răuvoitori. Lucifer a coborât în iad, a devenit Satana și, astfel, în univers și-a făcut intrarea forța răului!

Paradoxal, spune Philip George Zimbardo, Dumnezeu a creat iadul ca loc de găzduire a răului, o decizie nu tocmai inspirată!

Deși se focalizează pe aspecte negative (aspecte pe care oamenii și le pot asuma, dar nu îi reprezintă de fapt), efectul Lucifer al lui Zimbardo l-a condus pe acesta la o definiție psihologică: "Răul presupune exercitarea puterii". Puterea îi poate provoca pe oameni să le facă rău altora din punct de vedere psihologic, să-i îmboldească să îi rănească fizic pe alții, să-i omoare pe alții, să comită crime împotriva umanității!

Pe de altă parte, conform lui Zimbardo, puterea constă în sistem. Sistemul crează situații care corup ființele umane, iar sistemul dă naștere în acesta privință unui context, fundal legal, politic, economic, cultural.

Așadar, dacă vrei să schimbi o persoană, trebuie să schimbi o situație, o conjunctură în care este implicată aceasta. Dacă vrei să schimbi situația, conjunctura, este necesar să afli puterea din sistem. Efectul Lucifer desemnează întelegerea transformării caracterului uman prin prisma acestor trei forțe, impulsuri, ce sunt într-o interacțiune dinamică... Ce anume îi aduce pe oameni într-o anumită situație, împrejurare? Ce scoate la lumină din ei acea situație, împrejurare? Și care este sistemul ce crează și menține respectiva situație?

Psihologia fricii | Frica bună şi teama rea



Anonimatul este un factor ce încurajează ivirea răului din oameni. Mineriadele din România au permis ascunderea unor asasini în mulțime și sub deghizarea salopetelor de mineri, membrii din Ku Klux Klan se piteau în spatele unei costumații ridicole pentru nu-și divulga identitatea, dar și ca să-și dea frâu unei violențe extreme, schingiutorii securiști nu-și lăsau victimele să îi vadă ațintindu-le în ochi reflectoare ori purtand ochelari negri. Din acelasi motiv, extremiștii islamici isi ascund fetele. Într-un studiu antropologic al culturilor războinice, s-a constat că cei care mergeau la luptă purtând măști, fiind pictați pe față, cu uniforme, costume ce le schimbau înfățișarea erau într-o sporită măsură înclinați să-și tortureze, mutileze, chinuiască inamicii. Acesta este numai unul din cei șase factori ce conduc oamenii spre rău printr-o anume situație, împrejurare! Aceștia sunt:

- Lansarea impulsivă, nesocotită într-o acțiune.

- Dezindividualizarea sinelui, risipirea personalității individuale.

- Dispariția, evitarea responsabilității personale (anonimatul).

- Supunerea oarbă față de o autoritate.

- Conformarea oarbă, negândită, la normele unui grup.

- Tolerarea pasivă a răului prin indiferență.

Zimbardo subliniază că situațiile ce favorizează răul pot fi totuși respinse de "eroi", oameni care refuză să se supună răului. Copiii ar putea fi educați să se vadă drept eroi gata să ia mereu partea binelui. Eroii nu trebuie să fie considerați în această privință ca persoane cu puteri supranaturale, ci ca oameni obișnuiți, dar străbătuți de țelul de a fi voitori de bine, binevoitori!

Efectul Mandela: Amintiri false sau universuri paralele?

De ce oamenii buni devin răi? | Efectul Lucifer De ce oamenii buni devin răi? | Efectul Lucifer Reviewed by Diana Popescu on aprilie 03, 2018 Rating: 5

2 comentarii:

  1. You can Play and Replay each CSR Racing 2s multiple
    times as each time the story can have different course depending on the selection you make.

    RăspundețiȘtergere
  2. CSR Racing 2 delivers extra of the identical overly
    simplistic drag racing that will have your attention for about as long as a drag race.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.