De ce îți e greu să îți lași lucrurile neterminate | Efectul Zeigarnik

Ne amintim mai bine ceea ce este neterminat sau incomplet. De câte ori nu ai putut lăsa din mână un roman polițist ori de dragoste incitant până când misterul din el nu ți-a fost relevat? Efectul psihologic Zeigarnik reprezintă tendința de a fi antrenat de gânduri insistente, persistente despe un obiectiv spre care te-ai îndreptat la un moment dat, dar pe care l-ai amânat să-l atingi.

Când începi să faci o treaba și nu reușești cumva să o duci până la capăt, gândurile despre ea nu încetează să-ți zbârnâie prin cap până când nu o termini!

Acest fenomen din psihologie a fost numit după persoana care l-a descoperit, psihiatrul și psihologul rus Bluma Wulfovna Zeigarnik. Deși îți poate veni greu să crezi asta, această reacție umană a fost inspirată de chelnerii ocupați până peste cap cu sarcinile lor!
De ce îți e greu să îți lași lucrurile neterminate | Efectul Zeigarnik

În 1927, pe când Zeigarnik lua masa la un restaurant din Berlin, împreună cu profesorul ei, Kurt Lewin, a observat cum chelnerii nu-și notau nimic, dar își aminteau până și cel mai mărunt lucru comandat de un client! Până când li se achita nota de plata! După aceea, lor abia dacă le mai trecea prin cap despre ce serviseră la o anumită masă!

Pornind de la această constatare, Zeigarnik a decis să facă un studiu psihologic... Le-a cerut la 164 de adulți și copii să îndeplinească 18 până la 22 de sarcini, precum de a rezolva un puzzle, probleme de matematică, proiecte de lucru manual, fiecare dintre ele necesitând de la 3 până la 4 minute pentru a fi fi terminate.

Efectul Mandela: Amintiri false sau universuri paralele?

Jumătate din sarcini, alese aparent la întâmplare, au fost întrerupte de echipa de cercetători, astfel încât participanțîi să nu le finalizeze. Apoi, oamenii de știință le-au cerut celor ce participau la experiment să își amintească sarcinile pe care le-a avut de realizat. S-a constatat că adulții au avut tendința să-și aducă minte de apoape două ori mai mult de sarcinile neterminate față de cele finalizate. Efectul acesta a fost și mai mare în cazul copiilor!

Și în zilele noastre, este evident că efectul Zeigarnik îi face pe oameni să devină dependenți de jocurile video (inclusiv cele de noroc)! De asemeni, ne explică de ce un proiect început are mai multe șanse să fie dus la bun sfârșit față de unul neînceput!

Un alt avantaj al efectului Zeigarnik! Întrucât un obiectiv amânat ne îndreaptă mai mereu mintea către el, poți încerca să te ocupi de proiecte, chiar eseuri, importante, divizându-le în părți mai mici! În acest mod, te poți asigura că creierul îți va sugera idei persistente și creative, inspirate, despre ele, având prilejul să ți le îmbunătățești, să ți le perfecționezi!

Încă un truc psihologic! Ca să fii sigur că un om recent cunoscut își va aduce aminte de tine, poți să-i spui o poveste captivantă întreruptă "neașteptat", "întâmplător", de un telefon sau o altă conjunctură, înainte să apuci o termini!

Numele îți hotărăște soarta? | Efectul psihologic al literelor numelui
De ce îți e greu să îți lași lucrurile neterminate | Efectul Zeigarnik De ce îți e greu să îți lași lucrurile neterminate | Efectul Zeigarnik Reviewed by Diana Popescu on iulie 30, 2018 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.