Superstiții despre buze

Stiința medicală ne învață că zvâcnirea buzelor, tremurul lor, mișcarea involuntară a mușchilor acestora sau senzația lor de mâncărime sunt simptome că nu te simți în largul tău în public, că ești copleșit de emoții, stres ori ești afectat de o boală, uneori, gravă. Superstițiile despre buze, inclusiv cele românești, ne sugerează cu totul altceva...

În credințele străvechi ale lumii, când îți tresaltă buza de sus, se spune că vei săruta curând pe cineva, sau vei fi sărutat de acesta/aceasta, eventual de o persoană mai înaltă decât tine! Pe de altă parte, unei femei i se prezice că va întâlni un bărbat cu mustață.

Zvâcnirea buzei inferioare semnalează că vei primi un sărut de la o persoană scundă sau îți prevestește un eveniment de rău augur în viitorul apropiat.

Când îți zvâcnește partea dreapta a unei buze ar trebui să te aștepți la ceva bun, iar tremurul părții stângi a buzei prezice că vei trece prin ceva rău.
Superstiții despre buze

Mâncărimea buzelor  îți sugera că cineva plânge după tine ori că vei fi sărutat de un om străin!

Unii pretind că buzele pline și roșii ale cuiva, îndeosebi cele de jos, indică senzualitate, voluptate, patimă, pe când buzele foarte subțiri denotă răceală sufletească, încăpățânare și îngustime a minții, ba chiar cruzime... Cele nițel înguste și rotunde ar caracteriza oamenii virtuoși și în stare să țină cu strășnicie un secret!

Buzele crăpate ar fi un semn că cineva a sărutat o persoană cu care nu avea nimic în comun, inclusiv din punct de vedere afectiv.

Dacă ai o aluniță pe una din buze, se credea că dovedește că ești cumva obraznic, neobrăzat.

Gura şi buzele în limbajul corpului

Asemeni purtării cerceilor, pe vremuri, colorarea buzelor, acoperirea lor cu ruj avea harul de a ține departe spiritele rele!

În Grecia antică, dulceața versurilor dramaturgului Sofocle era pusă pe seama faptul că în copilărie, pe buzele sale, poposeau adeseori albine!

Superstiții românești despre buze


Și la români, când te mănâncă buzele, înseamnă că vei săruta pe cineva. Un sugar pe care îl mâncau buzele era sortit să-și vadă la maturitate visele cu ochii!

Ca să nu-ți crape buzele, ți se recomanda în dimineața de luni din Săptămâna Brânzei sau cea Albă (ultima dinaintea Postului Mare al Paștilor), să săruți oala cu unt!

Femeile gravide erau sfătuite să nu se așeze pe vreun prag, astfel încât să nu le dea vreun dușman cu toporul în acesta, și să le facă astfel pruncul să aibă o buză crăpată, precum o tăietură!

Dacă îți "băteau" cumva buzele involuntar, ți se dădea de înțeles că vei avea o ceartă cu cineva cunoscut!


Surse principale:
- William Carroll: Superstitions: 10,000 You Really Need
- Cora Linn Daniels, C. M. Stevans: Encyclopedia of Superstitions, Folklore, and the Occult Sciences of the World
- Artur Gorovei: Credinți și superstiții ale poporului român

Culoarea rujului de buze și personalitatea femeilor
Superstiții despre buze Superstiții despre buze Reviewed by Diana Popescu on iulie 31, 2018 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.