Alege-ți cu grijă cuvintele! - Poveste cu tâlc

Nu învinovăți pe nimeni fără să știi întru totul adevărul. Cuvintele pot păta reputația cuiva fără ca acesta să aibă vreo vină.

Odată, o bătrână meschină, ranchiunoasă, a răspândit zvonul că vecinul ei ar fi hoț. La puțin timp, acesta a fost arestat. Câteva zile mai târziu s-a dovedit, totuși, că este nevinovat. Eliberat din pușcărie, a mers copleșit de rușine, umilință, spre casa sa. În cele din urmă, a dat-o în judecată pe bătrână pentru acuzații false făcute împotriva lui.
Alege-ți cu grijă cuvintele! - Poveste cu tâlc

La tribunal, aceasta i-a spus judecătorului, "Nu am făcut decât să-mi dau cu părerea, nu am făcut rău nimănui". Judecătorul i-a răspuns, "Pune pe o hârtie toate lucrurile rele pe care le-ai zis despre vecinul tău. Apoi, rupe hârtia în bucăți cât mai mici și împrăștie-le pe drumul spre locuința ta. Mâine, vino înapoi la mine ca să-ți afli sentința."

A două zi, judecătorul i s-a adresat bătrânei, "Înainte să știi ce condamnare vei avea, du-te și adună toate bucățile de hârtie pe care le-ai aruncat pe străzi". Bătrâna i-a replicat, "Dar nu am cum să fac asta! Vântul probabil le-a răspândit peste tot și nu voi putea să le găsesc".

Judecătorul i-a spus, "În același fel, simplele păreri, bârfe, zvonuri, calomnii pot ruina onoarea unui om până pe punctul de a nu reuși să și-o refacă vreodată". Bătrâna și-a dat seama de greșeală  și a cerut să fie iertată.

Despre onestitate | Poveste cu tâlc
Alege-ți cu grijă cuvintele! - Poveste cu tâlc Alege-ți cu grijă cuvintele! - Poveste cu tâlc Reviewed by Diana Popescu on septembrie 30, 2018 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.