Superstiții despre pisica neagră

Pisica neagră a avut, și are încă, un rol major în folclorul, superstițiile și credințele lumii, fiind văzută, în funcție de epoci și regiuni, un simbol atât al norocului cât și, mai ales, unul al ghinionului.

În Egiptul antic, pisicile erau respectate și venerate ca întruchipări ale divinității. Se spune că dacă cineva îndrăznea să ucidă un astfel de animal, risca să fie condamnat la moarte. Egiptenii le iubeau și apreciau atât de mult încât le mumificau după moartea lor sau erau îngropate împreună cu stăpânii lor decedați.

În religia egipteană, pisica neagră era un atribut al lui Bastet, zeița în parte femeie, în parte felină. Pisicile de această culoare erau preferate întrucât se credea că Bastet favoriza și aducea noroc famillilor care le găzduiau.

Mitologia celtică include o divinitate numită "Pisica Sith", ce lua forma unei pisici neagre.
Superstiții despre pisica neagră

În Evul Mediu, exista credința că pisicile negre erau reîncarnarea ori deghizarea vrăjitoarelor, sau animalele lor de companie, ba chiar ființe în care se adăposteau diavolii! Francezii obișnuiau să ardă pe un rug magic pisici ori vulpi negre cu prilejul sărbătorii Sfântului Ioan (24 iunie), văzute drept întrupări ale vrăjitoarelor. De altfel, se spunea că după ce o pisică neagră slujea timp de șapte o vrăjitoare, se metamorfoza și ea într-una.

Deși în cea mai mare parte a Europei, pisica neagră înseamnă un semn rău, este considerată un simbol al nenorocului și morții, există unele excepții notabile...

În Persia, o persoană care chinuia, schingiuia o mâță neagră își chinuia de fapt propriul "hemzat" (adică, "înger păzitor").

În superstițiile românești apare un așa-zis "os nepereche" provenit de la o pisică neagră, ce conferea darul invizibilitatii. Nicolae Leon, în a sa carte din 1903 "Istoria naturală medicală a poporului român", scria, "Osul nepăreche de pisică neagră îl poartă hoții legat la degetul mic de la mâna stângă, cu credința că pot fura fără să fie văzuți. Ei prind la miezul nopții, înainte de cântatul cocoșilor, o pisica neagră, fac un foc la răspântia unui drum mare, omoară pisica sucindu-i gâtul fără a curge sânge și o fierb într-o oală neagră. După ce  afiert bine, de s-au desfăcut toate oscioarele, se duc cu ele într-un cimitir, le șterge, și le alege os cu os la lumina unei candele. Toate oasele păreche le aruncă și își opresc un singur os, care crede că e nepăreche; acesta este osul fermecat".

În Marea Britanie și Asia este stimată că un animal auspicios. Mai mult decât atât, în Japonia, o fată care are în casă o pisica neagră se crede că va avea o grămadă de pețitori.

La începutul secolului al XVII-lea, monarhul englez Charles I și-a jelit îndrăgită mâță neagră decedată, zicând că norocul lui a pierit odată cu ea. A avut dreptate! A doua zi, a fost arestat și acuzat de înaltă trădare!

Un fir de păr alb găsit în blana unei pisici negre aduce, pare-se, noroc.

Pisica, simbol și semnificație

Pentru marinarii englezi, o pisică neagră aflată pe vas era de bun augur. Uneori, nevestele navigatorilor sau pescarilor țineau în casă una ca să se asigure că aceștia vor fi protejați de pericole pe mare. Pirații din secolul al XVIII-lea aveau superstiția că o pisică neagră care venea pe corabia lor și nu o mai părăsea le furniza noroc. Dacă, însă, părăsea în scurt timp vasul, însemna că acesta urma să se scufunde!

Scoțienii erau convinși că sosirea unei pisici negre în casa lor indică prosperitate.

Dacă, în general, se zice că este cu ghinion ca o pisica neagră să-ți taie calea, în Anglia acest lucru era de bine!

În Germania, una care-ți trece pe dinainte din stânga înspre dreapta este de rău augur, pe când una ce merge de la dreapta către stânga îți prezice evenimente favorabile.

În unele țări europene, o pisică neagră ce se îndreaptă către tine îți aduce noroc, iar una care se îndepărtează de tine îți ia cu ea norocul!

Unele cărți de vise pretind că pisica neagră este un simbol oniric norocos sau că sugerează teama de a-ți folosi intuiția, abilitățile de percepție extrasenzoriale.

O pisică neagră ivită în preajma unei înmormântări, unui cortegiu funerar, prezice, după unii, moartea curândă a unui alt membru al familiei decedatului.

La italieni, un astfel de animal ce sare ori se cuibărește în patul unui bolnav semnalează moartea grabnică a acestuia.

Mieunatul unei pisici negre la miezul nopții era considerat un semn rău, ce prevestea o moarte.

Nu trebuie să fie ignorat că pisica neagră este un simbol al sărbătorii Halloween. Conform unor superstiții, cu acest prilej, aceste animale căutau să între în case pentru a "suge" respirația copilașilor și bătrânilor adormiți!

În lucrarea sa "Tractatus de animabus exutis", despre strigoi, Jakob de Juteborg era de părere că un mort își păstra în această întruchipare vocea și forma omenească, pe când un spirit rău se transforma cu plăcere într-un urs, șarpe, broască, pisică ori umbră neagră, câine negru.

Pisica neagră aflată în alertă, gata să se repeadă asupra cuiva, reprezintă din secolul trecut un simbol consacrat al anarhismului.

Cu toate că în majoritatea Moldovei se considera că o mâță neagră pe care o adăposteai însemna că-l ții pe dracul în casă, în Broșteni (Suceava) exista credință că un pisoi, un motan, un câine ori un cocoș negru aduc bine la casă.

Surse principale:
- Richard Webster: The Encyclopedia of Superstitions
- Max Cryer: Superstitions: and why we have them
- Astra Cielo: Signs, Omens and Superstitions
- Artur Gorovei: Credinți și superstiții ale poporului român
- Antoaneta Olteanu: Școala de solomonie

Superstiții despre culoarea pisicilor
Superstiții despre pisica neagră Superstiții despre pisica neagră Reviewed by Diana Popescu on octombrie 07, 2018 Rating: 5

Un comentariu:

  1. Ai! Chiar acum scriu despre o pisică neagră în „Ada” - o poveste cu vampiri. Norocul meu că nu-s superstițioasă.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.