Mâna gloriei - Simbol și semnificație

Mâna gloriei era odinioară (în secolele al XVI-lea și al XVII-lea) una uscată, mumificată de vrăjitoare, a unui om spânzurat, folosită fie ca o lumânare, fie ca un sfeșnic, fiind înzestrată cu puteri miraculoase, magice. Adeseori, o astfel de mână era cenușie, uscată ca urmare a procesului său de preparare, conservare.

Degetele acesteia era folosite ca fitile, alteori se așeza o lumânare pe dosul palmei ori pe palma deschisă. În alte cazuri, când era întrebuințată ca sfeșnic, degetele ei erau încleștate în jurul lumânării, ce era produsă din grăsimea celui mort, spânzurat, și cu păr al acestuia ca fitil.

Originea numelui "Mâna gloriei"


Se crede că denumirea "mâna gloriei" provine din termenul franțuzesc "main de gloire", unul derivat din cel ce desemna mandragora (în limba franceză, "mandragore"). Legenda mâinii pare să își aibă originea, de fapt, în cea a mandragorei, o plantă care se spunea că apărea sub spânzurători, "născută" din lichidul seminal ale oamenilor ce-și dădeau ultima suflare în laț. Unii sunt de părere că frunzele mandragorei se aseamănă cu niște mâini omenești.

Mâna Misterelor: Simbol şi semnificaţie

Proprietăți magice


Proprietățile magice ale mâinii gloriei variază de la o legendă la alta dar, mai întotdeauna, sunt asociate cu lucruri ce ajută un hoț să între într-o casă fără să aibă dificultăți din cauza nopții. Ele includeau:

- O lumină furnizată de mâna gloriei numai purtătorului ei, în vreme ce alții rămâneau în întuneric. Pe de altă parte, oferea purtătorului darului invizibilității!

- Capacitatea acestei mâini de a arde în continuu, fără să se mai stingă vreodată.
Mâna gloriei - Simbol și semnificație

- Proprietatea de a adormi ocupanții unei case sau de a imobiliza, paraliza orice persoană căreia ii era arătată.

Pentru a se anihila puterile magice ale mâinii gloriei, se recurgea tot la proceduri vrăjitorești, adică la ungerea pragurilor ușilor și a pervazurilor ferestrelor cu o substanță compusă din bila unei pisici negre, grăsimea unei găini albe și sângele unei bufnițe, un amestec ce se prepara neapărat în zilele cele mai fierbinți ale verii!

Sărutul mâinii: simbol şi semnificaţie
Mâna gloriei - Simbol și semnificație Mâna gloriei - Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 13, 2018 Rating: 5

Un comentariu:

  1. You could definitely see үour expertise within the article you wгite.
    The arena hops for mokre passionate writers like you who are not afraid to say
    how they believe. At all times follow your heart.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.