Ai grijă cine îți intră primul în casă pe 1 ianuarie!

Prima persoană care îți intră în casă în ziua de 1 ianuarie pare să-ți prevestească dacă noul an îți va fi de bun sau de rău augur. Cel puțin, așa se spune în folclorul scoțian și în cel din Anglia de Nord, intr-o superstiție numită "quaaltagh" sau "qualtagh".

De obicei, se credea că era auspicios ca cine îți trecea mai întâi pragul locuinței în această zi să fie un bărbat înalt, cu părul întunecat. Pe de altă, parte, dacă era o femeie sau un bărbat cu părul deschis la culoare, era un semn de ghinion.
Ai grijă cine îți intră primul în casă pe 1 ianuarie

De asemeni, era cu noroc ca persoana care-ți pășea prima în casă pe data de 1 ianuarie să aducă câteva cadouri, precum o monedă (mai ales una de argint), pâine, sare, cărbune, o plantă ce rămâne verde în decursul întregului an, și o sticlă cu băutură (adeseori, whisky), care reprezentau prosperitate financiară, belșug, căldură sufletească, o viață lungă și fericire.

Practici asemănătoare existau în alte țări, inclusiv în România. De exemplu, în Suedia, cel dintâi musafir din an era de dorit să nu fie oacheș și să aibă părul blond. Într-o tradiție grecească, numită "pothariko" ori "podariko", primul om care intra în casă de Ajunul Crăciunului aduce noroc sau ghinion.

La români, o astfel de superstiție a fost consemnată de Artur Gorovei: "Cum ți-a fi musafirul de Sfântul Vasile, așa vei fi, cu îndestulare ori lipsă, tot anul".

1 ianuarie – Sărbători , tradiții și obiceiuri religioase
Ai grijă cine îți intră primul în casă pe 1 ianuarie! Ai grijă cine îți intră primul în casă pe 1 ianuarie! Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 01, 2019 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.