Superstiții despre degetele mâinii

Instrumente ale unei comunicări (uneori secrete), poate mai veche decât vorbirea, degetele pot purta semnificații și mesaje ce au fascinat oamenii și s-au reflectat în superstiții de pe tot cuprinsul pământului...

Dacă arăți cu degetul către cineva, acea persoană va avea parte de ghinion două săptămâni.

Degetele lungi ale mâinii indică egosim, lăcomie, avariție, sau tendința înnăscută de a fura, ori că ve ifi silit să muncești din greu de-a lungul vieții pentru a trăi cât de cât bine. În alte superstițîi, se pretinde că oamenii cu degetele lungi sunt răbdători și atenți față de detalii.

Potrivit unora, degetele scurte dau de înțeles că vei avea o existență ușoară, lipsită de mari griji. Alții zic că ele sunt caracteristice unor persoane fără astâmpăr, nerăbdătoare! Pe de altă parte, dacă sunt nu numai scurte, ci și groase, înseamnă că te tragi din niște oameni care au lucrat din greu pentru a-și asigura traiul de zi cu zi.

Dacă degetele de la mână îți sunt ascuțite, tot mai subțiri către vârf, înseamnă că ești foarte religios sau ai o imaginație extrem de bogată!
Superstiții degete mana

Degetele cumva pătrate indică o persoană cu opinii ferme, foarte logică și organizată.

Cele la fel de mari la rădăcina ca și la vârf denotă pe cineva cu o natură brută, chiar brutală, ușor de picat pe o pantă negativă.

Când primul deget (arătător, fără să punem la socoteală policarul) al mâinii este înclinat către al doilea, este un semn de putere, slăbită totuși uneori de melancolie.

Dacă al doilea deget (mijlociu) este înclinat spre primul, se sugerează o energie personală în stare să învingă orice obstacol.

Al doilea deget înclinat către al treilea semnalează mult noroc și câștiguri financiare însemnate.

Cel de-al treilea deget adus spre al patrulea dă dovadă, pare-se, de un drum către faimă, celebritate, susținut de abilități științifice și elocvență.

Toate degetele mâini având aceeași lungime erau, chipurile, specifice unui om predispus să fure!

Degetele curbate în afară, în sus, exprimă generozitate, iar cele curbate înspre interiorul mâinii sunt, se zice, un semn de avariție.

Ca să scapi de sughiț, ți se recomanda să-ți îți îndeși cât mai adânc degetele mici în urechi și să îți ții cât mai mult timp respirația sau ca cineva să îți aducă în acest răstimp un pahar din care să iei trei înghițituri cu apă. Într-un alt remediu ciudat împotriva sughițului, ți se indica să îți ții în față degetele arătătoare și să încerci să ți le aduci cât mai aproape de ochi fără să se atingă între ele.

Degetele încrucișate - Superstiție , simbol și semnificație

La hinduși, dacă cineva cască, se obișnuiește să se pocnească din degete, ca nu cumva sufletul aceluia să-i iasă prin gura deschisă.

Oricine are un deget mic încovoiat, îndoit, are tendința de a fura, a fi hoț, a muri bogat, dar a-și face averea prin căi cumva ilicite!

Degetul arătător al mâinii drepte este era numit în foclorul occidental "degetul otrăvii", pentru că nu era de bun augur să îl folosești ca să te ungi cu o cremă, o alifie, pentru o rană. Cele mai potrivite degete în acest scop erau, se pare, cel mijlociu și cel inelar.

În antichitate, grecii și romanii aveau credința că de la degetul inelar pornea un nerv ce ajungea până la inimă. Ei îl numeau "degetul medical" și îl foloseau pentru a pentru a amesteca mâncarea întrucât considerau că putea avertiza inima dacă intra în contact cu ceva otrăvitor. Totodată, pe acest deget era purtată verighetă, inelul de nuntă, pentru a fi conectat direct cu inima!

Este cu ghinion să porți două inele pe același deget al mâinii.

La japonezi, fiecare deget de la mână poartă un nume aparte. Astfel, policarul este poreclit "degetul părinte", degetul arătător "bărbatul", cel mijlociu "degetul înalt", cel inelar "degetul vindecător", iar al cincelea, la fel ca la noi, "degetul mic".

La ruși, copiii născuți cu șase degete erau considerați a fi apărut din împreunarea unei femei cu un vârcolac.

Superstiții românești despre degete


La bucovineni, dacă la buricul degetelor unei fete pielea forma puncte, se credea că după ce se va mărita va da naștere unor băieți. În caz însă că acolo apăreau dungi, era sortită să nască fete! Tot la ei, degetele care pocneau când erau întinse dădeau semn că vor tremura la bătrânețe, și cele care se îngălbeneau vesteau o moarte în familie.

La vâlceni dacă te uitai la cineva cum făcea pipi erai osândit să-ți crape degetele!

Ca să nu faci sugiu ori sugel la degete (adică panarițiu), nu trebuie să introduci un fus sau o lingură în foc. Pe de altă parte, pentru a te vindeca de această boală era musai să îți vârî degetele în apă clocotită!

Niculiță-Voronca menționa despre o vrajă în care o fată ce voia să fie iubita de un flăcău trebuia să se înțepe în degetul mic, să lase apoi să curgă trei picături de sânge din acesta într-un măr și să îl dea celui iubit să-l mănânce.

De asemeni, Niculiță-Voronca povestea despre o altă superstiție incitantă a românilor, "Noaptea, când dormi, dracul face råfuialå de toate păcatele câte le-ai făcut peste zi și le scrie, și îngerul scrie
faptele cele bune ce le-ai fåcut, și apoi îți ia mâna și pune degetul cel mic
pecete, că adecă singur ai iscălit, și cu acele merg pe ceea lume, când te va
judeca Dumnezeu“ .

Potrivit focloristului Siomion Florea Marian, "În Țara Românească este datina de a se pune în sânul mortului douăzeci și patru de parale să plăteascå la cele
douăzeci și patru de vămi cate o pară, iară la degetul cel mic de la mâna
dreaptă i se leagă, spre același scop, o para de argint ori și de aramă, de
unde vine apoi și locuțiunea proverbului, zicându-le celor bogați și zgârciți
că  «nu o să iei lumea cu tine, ci tot o para legată la deget».

La români, dar și la ruși, exista credința că fiecărui om îi corespundea o stea care cădea de pe cer în clipa morții sale. Dacă era arătată cu degetul, putea să ii facă rău acelui om!

Se povestește că, odinioară, tâlharii purtau la ei mâna sau degetul mic al unui mort, astfel încât cei în casa cărora intrau să pice într-un somn adânc!

Surse principale:
- William Carroll: Superstitions: 10,000 You Really Need
- Richard Webster: The Encyclopedia of Superstitions
- Cora Linn Daniels, C. M. Stevans: Encyclopedia of Superstitions, Folklore, and the Occult Sciences of the World
- Artur Gorovei: Credinti și superstiții ale poporului român
- Antoaneta Olteanu: Școala de solomonie

Superstiții despre degetele picioarelor
Superstiții despre degetele mâinii Superstiții despre degetele mâinii Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 02, 2019 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.