Superstiții despre farfurii

Răspândite pe tot cuprinsul lumii, superstițiile despre farfurii sunt asociate adeseori cu norocul și ghinionul, fertilitatea, belșugul, fericirea, nunta și căsătoria.

Se spune că este de rău augur să lași peste noapte o farfurie cu resturi de mâncare întrucât, în acest fel, nu faci decât să-l inviți pe diavol în casă!

La români, se credea că cine nu-și termină hrana din farfurie era sortit să se căsătorească cu cineva urât.

În Filipine, numărul de boabe de orez rămase pe farfuria cuiva după masă reprezenta numărul de zile pe care îl va petrece acea persoană în purgatoriu. În China, acest număr era echivalent pentru fete cu cel al semnelor de vărsat de vânt de pe fața viitorului lor soț.

La ruși, nu se recomandă spălarea vaselor, farfuriilor, imediat după plecarea musafirilor, deoarece acest lucru dădea de înțeles că vizita acestora nu a fusese plăcută. Tot la ei, se zice că spargerea accidentală, din greșeală, a unor farfurii, aduce noroc și fericire.
Superstiții farfurii

Alții sunt de părere că spargerea întâmplătoare a unei farfurii prezice că la fel se va întâmplă cu altele două cât de curând. Din fericire, pentru a evita să ți se distrugă niște piese de veselă valoroase, ai putea să spargi,  chipurile,din propria voință, două altele, de mică importanță!

În Danemarca, se obișnuiește, de Anul Nou, ca oamenii să lase la ușile caselor rudelor și prietenilor cioburi de farfurii, într-un ritual de urare a norocului și a prosperității!

Cu toate astea, în superstițiile occidentale, nu este auspicios ca o mireasca să spargă o farfurie cu ocazia petrecerii sale de nuntă, pentru ca viață sa de cuplu să nu fie nefericită.

La englezi, se practica următoarea formă de ghicire a viitorului... Se puneau în fața căminului, șemineului, trei farfurii: una goală, una plină cu apă limpede, curată, și una umplută cu apă murdară. Un flăcău era legat la ochii și trebuia să-și cufunde mâna, orbește, într-una din ele. Dacă nimerea în cea cu apă curată, urmă să rămână văduv, dacă dădea peste cea goală, era sortit să rămână necăsătorit, iar dacă își punea mâna în cea cu apă murdară, i se vestea o căsătorie de succes. Aceeași practică era specifică și fetelor. Oricum, acest ritual avea loc de trei ori la rând, locul farfuriilor fiind schimbate de fiecare dată.

De ce mâncăm tot ce ni se pune în față?

În zona Tecuciului, se zicea că atunci când îți crapă blidele, farfuriile, din senin, fără să le atingi, înseamnă că cineva a dat un blestem asupra ta. În acest caz, se recomandă să le iei și să le aduci în fața porții, lângă stâlpul ei, și să pui în ele untdelemn și fărimituri de pâine, astfel încât vrajba să se întoarcă spre cel care ți-a transmis-o.

La bucovineni, vindecarea unei vite deochiate presupunea să lași nespălate blidele din Ajunul Crăciunului, și să le speli a două zi cu o apă ce trebuia să fie păstrată pentru da cu ea peste vitele afectate de deochi.

În regiunea Iașului, ținerea farfuriei pe brațe când mancai era semn de sărăcie!

În unele credințe românești, spargerea vaselor, blidurilor semnala moartea iminentă a cuiva din casa.

La suceveni, cu ocazia lunii pline, nu era îngăduit să intri cu securea, bărdița în casă, ca să nu se strice farfuriile, blidurile, strachinele din aceasta.

Surse principale:
- Richard Webster: The Encyclopedia of Superstitions
- Cora Linn Daniels, C. M. Stevans: Encyclopedia of Superstitions, Folklore, and the Occult Sciences of the World
- Artur Gorovei: Credinți și superstiții ale poporului român

Sursă imagine: wikiart


Superstiții despre farfurii Superstiții despre farfurii Reviewed by Diana Popescu on februarie 02, 2019 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.