Psihologie: Ignoranții în politică cred că știu totul despre ea

Pe acest efect psihologic se bazează numeroși politicieni, inclusiv români! Și nu știu ce să mai facă ca să dea apă la moară prostiei, ignoranței, obsesiilor, egocentrismului alegătorilor lor potențiali. În psihologie, la mijloc este efectul Dunning-Kruger, ce demonstrează că persoanele care știu foarte puțin despre un anumit subiect tind, paradoxal, să fie foarte sigure pe ele că au o cunoaștere vastă despre acesta!

Nu-ți dă, oare, de gândit acest fenomen despre partizanii fanatici ai unor partide din România? Încă o dată, pentru cetitorii mei care se îndoiesc de adevărul spuselor mele, subliniez că articolul meu este documentat, este fundamentat de cercetări științifice confirmate de-a lungul vremii!
Psihologie - Ignoranții în politică cred că știu totul despre ea

Nu numai în privința politicii, ci și al altor domenii de interes major, popular, din țara noastră (fotbal, femei, tenis de câmp, pescuit, etc.) o mulțime de oameni pretind că sunt specialiști și o dau în bară atunci când îi întrebi în amănunțime ceva, ori nu recunosc, pur și simplu, ceva când îi pui în fața evidenței, a unor dovezi clare, obiective că nu au dreptate! Desigur, ai avut prilejul să cunoști astfel de inși!

Pe lângă cei înrolați într-un partid din motive pur materiale, financiare, sunt și altfel de indivizi, care susțin o grupare politică aparent "dezinteresați". Dacă nu ți-ai dat seama încă care sunt cei din urmă, îi poți recunoaște, potrivit efectului psihologic Dunning-Kruger, prin trăsături specifice ale personalității lor.

Citate despre democrație și vot 

Ei nu numai că sunt incompetenți! Incompetența lor le răpește până și capacitatea mentală de a-și da seama cât de inepți sunt! Incompetenți de tipul ăsta se remarcă prin supraestimarea abilităților lor, imposibilitatea, impotența de a remarca valoarea, competența altora din jurul lor, incapacitatea de a-și vedea greșelile, erorile, și lipsa lor de judecată.

Alți factori ce contribuie la instaurarea efectului Dunning-Kruger și, implicit, la opțiuni electorale aberante, sunt "scurtăturile" mentale care îi determină pe unii să ia decizii grăbite și deloc gândite, tendința lor de a găsi niște modele, tipare ale conformismului lor chiar și acolo unde acestea nu există, nu au cum să existe.

Acestea fiind spuse, ai mare grijă cu cine votezi, cui îi încredințezi votul tău, și străduiește-te să te dezbari de idei preconcepute, să nu ții cont de oameni care sunt robotizați de idei fixe, de predispoziția de a fi și mai proști decât par să fie!

Psihologia politicienilor și a celor care îi votează 
Psihologie: Ignoranții în politică cred că știu totul despre ea Psihologie: Ignoranții în politică cred că știu totul despre ea Reviewed by Diana Popescu on mai 04, 2019 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.