Alcoolul: Simbol și semnificație

Alcoolul sau "apa vieții" (aqua vitas), "apa de foc", este un simbol al armonizării contrariilor, în care două principii, unul activ, celălalt pasiv, se întâlnesc și se completează într-un final. În particular, când arde alcoolul, se pare că apa "feminină" își pierde orice rușine și se predă întru totul stăpânului ei, focul!

Se zice că prin efectul său asupra trupului uman, a minții, alcoolul provoacă eliberarea, descătușarea subconștientului, eliminarea prohibițiilor și inhibițiilor, însuflețind imaginația și dezlănțuind spiritul creativ.

Cuvântul "alcool" își are originea în cel arab "kohl" sau "al-kuhl", o pudră foarte fină utilizată în vechime în cosmetică ca un creion de ochi, dermatograf, produs din sublimarea minereului stibnit într-o formă de trisulfidă de antimoniu.

Era considerat esența sau spiritului acestui mineral. Semnificația alcoolului s-a extins la substanțele distilate, în general și, apoi, s-a redus la etanol, definind băuturile tari, foarte alcoolizate.
Simbolism alcool

În aproape toate culturile, tradițiile lumii, fiecare băutură este înzestrată cu o semnificație simbolică specifică, cu un mesaj aparte.

Totodată, băuturile alcoolice sunt folosite diferit, dar frecvent, cu prilejul unui eveniment. Astfel, șampania este sinonimă cu o festivitate, sărbătorire.

În unele regiuni din Austria, "sekt", un vin din această țară, este servit la ocazii formale, pe când șnapsul este rezervat pentru adunări mai intime, colocviale.

Selectarea unei anumite băuturi constituie, de asemeni, un indicator semnificativ al statutului social. Adeseori, băuturile importate sau "străine" sunt mai apreciate decât cele locale. În Polonia, vinul are un statut mai înalt, caracteristic clasei mijlocii, în vreme ce berea autohtonă și vodca sunt "ordinare", asociate cu clasa muncitoare!

Alegerea unei anume băuturi alcoolice poate desemna și un fel de declarație de afiliere, a integrării într-un grup, într-o generație, "trib", subcultură, cultură, națiune.

Vinul preferat îți dezvăluie personalitatea

Anumite băuturi au devenit simboluri naționale... Guinness pentru irlandezi, tequila pentru mexicani, whiskey pentru scoțieni, ouzo pentru greci, țuica pentru români.

Un alt factor diferențiator al alcoolului din punct de vedere social este și cel dintre genuri. În numeroase societăți se face o oarecare distincție între băuturi "masculine" și băuturi "feminine". Chiar și în zone unde este disponibil un singur tip de băutură alcoolică, precum vinul de palmier din Lele, Zair, o versiune mai slabă, mai dulce, numită "Mana ma piya" este servită femeilor, pe când "Mana ma kobo", mai "puternică", mai "feroce", este băută de către bărbați!

Consumarea alcoolului nu are loc în nici o societate oriunde, ci în locuri speciale, simbolizând un tărâm aparte, autonom, o lume în sine separată, diferită de existența de zi cu zi. În Norvegia, de exemplu, barul sau cafeneaua reprezintă, conform sociologilor, "un al treilea loc", unul liminal, marginal, un fel de prag între sfera publică și cea privată. Și în Noua Zeelandă, barurile publice au un rol tranzițional, de "realitate alternativă". În America de Nord ele sunt văzute ca spații de relaxare, retragere din munca zilnică și viață casnică.

Tu cum ai defini rolul social, simbolic, al alcoolului, al birturilor și restaurantelor din România?

Remedii populare contra băuturii / alcoolismului
Alcoolul: Simbol și semnificație Alcoolul: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on iunie 06, 2019 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.