Cubul: Simbol și semnificație

Ca pătrat tridimensional, cubul este un simbol al stabilității și permanenței, al perfecțiunii geometrice. Constitue stadiul final al ciclului imobilității, și poate fi asociat cu adevărul, întrucât arată la fel din orice parte îl privești. Din punct de vedere științific, reprezintă sarea. Poate fi identificat și ca pământul: conține 4 elemente, 3 dimensiuni. Cubul are semnificații profunde atât în creștinism, cât și în religia ebraică și cea musulmană.

Cubul de aur al lui Dumnezeu


Un cub din aur apare în Biblie, în cartea Apocalipsei lui Ioan. În viziunea lui Ioan, acesta este purtat de șapte îngeri pe un munte înalt, și i se arată mărețul oraș al Noului Ierusalim pogorând din ceruri. Îngerii îi explică despre acest oraș, sub forma unui cub de aur, că este mireasa lui Iisus Hristos...

"Lumina acestui oraș era "ca o piatră preascumpă, ca o piatră de iaspis, străvezie ca cristalul."

"Era înconjurată cu un zid mare şi înalt. Avea douăsprezece porţi, şi la porţi, doisprezece îngeri. Şi pe ele erau scrise nişte nume: numele celor douăsprezece seminţii ale fiilor lui Israel."
Cub: Simbol și semnificație

"Spre răsărit erau trei porţi; spre miazănoapte, trei porţi; spre miazăzi, trei porţi şi spre apus, trei porţi."

"Zidul cetăţii avea douăsprezece temelii şi pe ele erau cele douăsprezece nume ale celor doisprezece apostoli ai Mielului."

"Ingerul care vorbea cu mine avea ca măsurătoare o trestie de aur, ca să măsoare cetatea, porţile şi zidul ei."

Pătratul: Simbol şi semnificaţie

"Cetatea era în patru colţuri şi lungimea ei era cât lărgimea. A măsurat cetatea cu trestia şi a găsit aproape douăsprezece mii de prăjini. Lungimea, lărgimea şi înălţimea erau deopotrivă." 

Așadar, era un cub! Nu unul oarecare, ci unul din aur!

Chivotul legii


Chivotul legii, de fapt un fel de ladă de aur (nu exact ca un cub) ce purta cele 10 porunci divine, oale cu mană și bastonul lui Aaron. Când era însoțită de preoți, ei o acopereau cu un văl mare, făcut din piei de animale vopsite în negru și cu pânză albastră. Era ascuns cu grijă, chiar și de ochii preoților și cei ai leviților care o cărau. Când se termina o etapă a călătoriei lor, chivotul era amplasat într-un cort (al întâlnirii, mărturisirii).

Cubul Kaaba al musulmanilor


Un cub negru uriaș se află în sfântul oraș musulman Mecca. Acesta poartă numele de Kaaba și este considerat "casa lui Alah", având un rol asemănător în această religie cu cel al chivotului creștin.

Unii pretind că, nu întâmplător, când alături cuvintele "kaaba" și "alah", rezultă cuvântul "Kabbalah" / cabala (adică, învățăturile sacre ale lui Dumnezeu din religia ebraică).

Tefilinul, cubul evreilor


Evreii devotați religiei lor poartă  atunci când se roagă, două cuburi negre, legate cu curele, unul pe creștetul capului, și unul pe antebraț. Ele au denumirea de "tefilin" ori "filacterii".

Fiecare din cele două tefilinuri (cutii cubice din piele vopsită în negru) conțin suluri de pergament cu cuvinte sacre ebraice).

Cubul masonic


O lojă masonică are forma unui cub simbolic. Loja sau adunarea masonilor este considerată un simbol al lumii. Conținutul solid al pământului de dedesupt și întinderea cerului de deasupra dau contur unui cub, ce întruchipează întregul univers creat.

Echerul și compasul ca simbol masonic
Cubul: Simbol și semnificație Cubul: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 06, 2019 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.