Țitera și fericirea: Poveste cu tâlc

Adeseori, căutăm fericirea în viață fără să fim atenți la tot ceea ce află în preajma noastră, chiar sub nasul nostru, nereușind să ne dezvăluim cum lucruri, ființe aparent disparate, se integrează într-un tot împlinitor...

Era odată un om bun, onest, care era în căutarea unui drum spre fericire, către adevăr. Într-o zi, a mers la un bătrân înțelept, care, îi spuseseră cei din preajma lui, urma să-i arate în mod sigur ce avea de făcut pentru a-și împlini această năzuință.

Înțeleptul l-a întâmpinat cu căldură, pe când stătea în dreptul intrării în cortul sau. După ce au băut câte o cană de ceai de mentă, bătrânul i-a dezvăluit secretul pentru a ajunge la fericire și adevăr.

"Ai cale lungă de străbătut de aici", i-a zis el, "însă nu ai cum să te abați de la ea. Vei ajunge, în cele din urmă, într-un sat în mijlocul căruia vei găsi trei mici prăvălii. Aici ți se va releva secretul fericirii și adevărului!"
Țitera și fericirea: Poveste cu tâlc

 A fost, cu adevărat, un drum foarte lung. Omul a trebuit să treacă peste nenumărați munți și o mulțime de râuri, dar, când a ajuns la destinație, a fost nemaipomenit de dezamăgit.

În prima prăvălie, a aflat tot felul de bobine de sârmă. În a doua, nu era nimic deosebit, cu excepția câtorva bucăți de lemn. Iar, în a treia nu existau decât câteva piese de metal grosolane, neșlefuite.

Ikigai: secretul fericirii la japonezi (și la români?)

Decepționat, a plecat din sat și a găsit, în apropiere, într-o poiană, un loc de găzduire. S-a pogorât, apoi, noaptea. Luna plină umplea poiana cu o lumină blândă. Chiar când era pe punctul de a adormi, a auzit o melodie sublimă venind dinspre sat. Ce instrument magic putea da naștere acelei armonii perfecte?

S-a ridicat repede din pat, și a mers către locul de unde se reverbera muzica. Acolo, spre uimirea sa, a descoperit că melodia celestă provenea de la un om care cânta dintr-o țiteră. Iar țitera, și-a dat seama, era făcută din sârmă, din lemnul și din bucățile de metal pe care le disprețuise mai devreme, când le zărise în micile prăvălii din sat.

În acea clipă, a înțeles că fericirea reprezintă uniunea, contopirea a orice ne-a fost deja dăruit.

NOTĂ- Conform DEX: ȚÍTERĂ țitere, s. f. Instrument muzical compus dintr-o cutie de rezonanță cu coarde de metal, puse în vibrație prin atingere cu o lamă (ori cu un inel) de os sau de metal. – Din germ. Zither.

Fericirea în citate, aforisme, maxime (I)
Țitera și fericirea: Poveste cu tâlc Țitera și fericirea: Poveste cu tâlc Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 03, 2019 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.