Superstiții despre biserică

Răsfoiam zilele trecute cartea "Credinți și superstiții ale poporului român", a lui Artur Gorovei, și am descoperit niște credințe negative, chiar șocante, străvechi despre biserică, iar acest lucru m-a determinat să aflu dacă există unele asemănătoare sau, din contra, pozitive, în lumea europeană. Iată rezultatele cercetărilor mele...

Voi începe cu cele consemnate de Gorovei, de pe meleagurile noastre:

În Moldova, se spunea că cine se împiedică și cade în biserică, este sortit să moară în acel an.

În zona Tecuciului, biserica era văzută ca "un întreg atelier de duhuri rele. Aici se nasc liliecii care mănâncă din nafură; aici își fac plan strigoii, cari, în special o stăpânesc de după sfințitul soarelui, până în cântători."

De asemeni, în ținuturile românești, și nu numai aici, era cu ghinion pentru o femeie să intre în biserică cu capul neacoperit!

Superstiții străine despre biserică 


Pe de altă parte, printre germani, exista tradiția că oricine poartă o grapă în ziua de duminică va zări în biserică vrăjitoare cu găleți pe capete și trebuie să părăsească biserica înainte de ora cinci pentru a se asigura că vrăjitoarele nu-i vor sfârteca trupul!

Tot în Germania, dar nu numai acolo, se credea că prima persoană care intra într-o biserică tocmai construită ajungea să fie stăpânită de diavol. Din acest motiv, se obișnuia ca în lăcașul sfânt să se introducă mai întâi o pisică ori un câine!

În Anglia, când o femeie nemăritată stătea în ajunul solstițiului de vară înaintea ușii unei biserici parohiale, era sortită să vadă o procesiune a tuturor oamenilor care urmau să moară în acea parohie în decurs de un an!

Potrivit altei credințe occidentale, când o lumânare din altar se stingea de la sine, aparent inexplicabil, preotul din acea biserică urma să moară în cel mult un an.
Superstiții despre biserică

Exista și superstiția că oricine intra în altar, cu excepția preotului, era destinat să-și piardă unul din cele cinci simțuri.

Era cu noroc să scapi o moneda de argint pe podeaua bisericii, însă era cu ghinion să o ridici tu însuți de pe jos.

Nu era recomandat să ieși cu spatele îndreptat spre altar dintr-o biserică, întrucât, în acest caz, însemna că moartea se va îndrepta către cineva din familia ta sau îți va lua foc casa!

De asemeni, când cineva îndrăznea să numere lumânările de pe altarul unei biserici catolice, risca să-i moară curând o rudă. 

Se zicea că, la intrarea într-o biserică,  primul cuvânt pe care îl auzeai sau îl citeai în Biblie ori în cartea de rugăciuni, îți prezicea viitorul apropiat.

Pe de altă parte, când intrai pentru întâia oară într-o biserică dintr-un oraș nevizitat până atunci, ți semnala că cineva străin va fi foarte prietenos, bun, cu tine.

Orice parte, cât de mică, a unei catedrale care se prăbușea, se crăpa, vestea un eveniment rău pentru rege sau pentru stat.

Când treceai pe lângă o biserică și auzeai cântece, imnuri, dinlăuntru, era un semn bun.

Ușile unei biserici ce se izbeau violent, zgomotos, din pricina vântului, reprezentau un semn de moarte!

Surse principale:
- Artur Gorovei: Credinți și superstiții ale poporului român
- Cora Linn Daniels, C. M. Stevans: Encyclopedia of Superstitions, Folklore, and the Occult Sciences  of the World

Biserica din vise | Semnificaţia şi interpretarea viselor
Superstiții despre biserică Superstiții despre biserică Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 02, 2019 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.