Femeia care nu voia să divorțeze: O poveste ebraică cu tâlc

Potrivit Midraș (culegere a peste 60 de texte, povestiri, eseuri morale ebraice), tâlcul acestei povești de dragoste este că atunci când un muritor îi mărturisește altuia, "Nu vreau nimic mai mult din lume decât pe tine", Dumnezeu le aduce mântuire amândorura. Într-o și mai mare măsură, oamenii ce caută zi de zi mântuirea Domnului și îi transmit că nu își doresc nimic mai mult, nimic altceva din univers decât pe El, își multiplică șansele de a se alătura lui Dumnezeu...

În anii tumultuoși de după distrugerea de către romani a Sfântului Templu din Ierusalim, un cuplu de evrei din Zidon nu fusese binecuvântat cu copii. Cei doi se iubeau foarte mult unul pe celălalt și încercau continuu să se facă fericiți reciproc, însă goliciunea, pustietatea imensă din casa lor s-a dovedit, până la urmă, a fi insuportabilă!

După 10 ani de așteptare, s-au dus la un vestit înțelept, rabinul Shimon bar Yochai, cerându-i să le aprobe divorțul.

După ce a ascultat povestea blestemului, nenorocirii lor, rabinul le-a spus, gânditor, "Așa cum căsătoria voastră a început cu o petrecere, cu bunătăți și băutură, fie ca despărțirea voastră să fie la fel sărbătorită!"

Cu sentimente amestecate, contradictorii, cuplul pios s-a apucat să pregătească cu sârguință o petrecere pentru ultima zi din căsătoria lor.
Femeia care nu voia să divorțeze: O poveste cu tâlc

La ospăț, femeia, înțeleaptă, i-a turnat pahar după pahar cu vin soțului său. Întrucât dispoziția i se înălța, devenea treptat tot mai bună, acesta i-a spus nevestei, "Draga mea, uită-te prin toată casa noastră. Este ceva prețios care-ți place aici? Te rog, alege-ți un astfel de suvenir și du-l la casa tatălui tău, unde vei locui iarăși."

Soția a amânat o vreme să-i zică ce își dorea, până când bărbatul ei a picat într-un somn adânc. "Repede", le-a poruncit apoi servitorilor săi, "puneți-l pe un pat și cărați-l la locuința tatălui meu!"

La miezul nopții, după ce  alcoolul i se risipise din cap, soțul s-a trezit și a fost cuprins de uluire. "Unde sunt?" a strigat el în întuneric.

"Ești în casa tatălui meu", i-a răspuns nevasta.

"Ce caut aici?"

"Nu am făcut decât exact ce mi-ai spus", i-a replicat femeia. "M-ai îndrumat să iau ce era mai bun din casa ta și să-l aduc în cea a tatălui meu, și nimic de pe lume nu este mai bun pentru mine decât tu însuți!"

Dându-și seama că erau sortiți să rămână împreună, cei doi au mers iarăși la rabinul Shimon bar Yochai, care s-a rugat pentru ei.

Nu mult timp după aceea, au fost binecuvântați cu copii!

Paradisul este în tine | O poveste cu tâlc
Femeia care nu voia să divorțeze: O poveste ebraică cu tâlc Femeia care nu voia să divorțeze: O poveste ebraică cu tâlc Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 16, 2019 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.