Omul Zodiacal | Omul ca microsmos în astrologie

Descris în scrieri și picturi antice, medievale și moderne, Omul Zodiacal (Homo Signorum sau Omul Semnelor Zodiacale) constă dintr-o corelație a zodiilor cu părți ale corpului uman. Este și o reprezentare a ideii că ființa umană este un microcosmos ce reflectă macrocosmosul universului.

Așa cum pământul era împărțit în regiuni, influențate de anumite planete, la fel trupul omenesc era divizat în zone guvernate de zodii anume. Se credea că semnele astrologice își pun amprenta asupra corpului și sănătății, iar imaginea Omului Zodiacal apărea frecvent în tratate medicale medievale. Astfel de diagrame instruiau doctorii și chirurgii de altădată când era sigur, auspicios, să i se ia sânge unui pacient ori când acesta să fie operat. Dacă Luna se afla în zodia unei părți a trupului afectate, astfel de proceduri nu erau recomandate.

Conceptul omului ca microcosmos este considerat a-și avea originea în Babilon. Erau familiarizați cumva cu acest concept și și egiptenii, mayașii, evreii și cei din tradiția vedică. Ideea despre acesta a străfulgerat și în lucrările lui Platon, dar a fost utilizată pentru prima dată sub numele de "microcosmos" în "Fizica" lui Aristotel.
Omul Zodiacal - Omul ca microsmos în astrologie

În primul secol d.Hr., scriitorul roman Manilius afirma în opera sa "Astronomicum", că omul conține o întreagă lume în el, fiind creat de Dumnezeu. Prima folosire modernă a termenilor macrocosmos și microscomos este atribuită lui Pico della Mirandola, în opera sa "Heptaplus".

Iată cum erau asociate părți sau funcțiuni ale corpului cu zodiile:

- Berbec: CAP, ochi, glanda suprarenală, tensiune sanguină.

- Taur: GÂT, trahee, urechi.

- Gemeni: BRAȚE, umeri, plămâni, degete ale mâinii.

- Rac: PIEPT, unele fluide și organe corporale.

- Leu: OMOPLAȚi, stomac, inimă, coloana vertebrală, partea de sus a spatelui, splina.

- Fecioară: ABDOMEN, burtă, intestine, vezica biliară, pancreas, ficat.

- Balanță: ȘOLDURI, fese, partea inferioară a spatelui, rinichi, glanda endocrină.

- Scorpion: ORGANE GENITALE, pelvis, vezica urinară.

- Săgetător: Coapse, picioare, vintre.

- Capricorn: GENUNCHI, tendoane ale fluierului picioarelor.

- Vărsător: PICIOR INFERIOR, glezne, gambe, vase de sânge asociate cu ele.

- Pești: LABELE PICIOARELOR, degetele acestora, tălpi.

Ori de câte ori Luna și stelele, planetele, se amplasau într-o anumită zodie, era conectate cu câte o zonă a trupului, cu un sistem al organismului, sau cu cele patru umori. Acestea separau trupul în patru sectoare, asemeni celor patru elemente, și erau bila galbenă, bila neagră, flegma și sângele. Se credea că toate acestea trebuiau să fie menținute într-un echilibru stabil, astfel încât să confere o stare bună de sănătate.

Umorile astea erau folosite, împreună cu schema Omului Zodical, pentru diagnosticarea și tratarea bolilor.

Zodiacul celtic al arborilor | Astrologia arboricolă a druizilor
Omul Zodiacal | Omul ca microsmos în astrologie Omul Zodiacal | Omul ca microsmos în astrologie Reviewed by Diana Popescu on februarie 12, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.