Ghimbirul: Simbol, superstiții și beneficii pentru sănătate

Simbol al puterii, prosperității nelimitate și individualității, diversității personalității, ghimbirul a fost apreciat încă din antichitate ca mirodenie și pentru proprietățile sale vindecătoare, beneficiile lui asupra sănătății.

Florile roșîi și purpurii ale acestei plante reprezintă începutul și sfârșitul spectrului cromatic, culorilor curcubeului. Nuanțele  deschise și întunecate ale petalelor sale semnifică Yin și Yang, simbolizând nevoia de armonie și echilibru în tot ce suntem și facem.

Frunzele ghimbirului sunt împodobite cu celelalte culori ale spectrului...

Cele galbene și portocalii întruchipează energia fierbinte a soarelui, dragostea și lumina, seninătatea din relațiile noastre cu alți oameni.

Cele albastre și indigo sunt un simbol al apei, al importanței hidratării și recunoașterii oceanului nostru interior de emoții, simțăminte. 
Ghimbirul: Simbol, superstiții și beneficii pentru sănătate

Frunzele verzi desemnează pământul și nutrienții săi, cultivarea minții și trupului, precum și întruparea spiritului.

În vremea lui Confucius, chinezii cresteau și utilizau deja ghimbirul atât pentru mâncare, cât și pentru virtuțile sale medicinale. Este, de altfel, originar din China, și aparține familiei Zingiberaceae.

În străvechea Asie era prețuit pentru abilitatea sa de a "înfierbânta" digestiv, dar și ca afrodisiac. Maharata, un text hindus scris în preajma secolului patru î. Hr., îl menționa ca un ingredient de baza pentru tocănițe cu carne. Kama Sutra sugerează că ghimbirul este eficient în întețirea energiilor senzuale.

Șofranul: Istoria și legendele plantei și mirodeniei

În practica medicală Ayurveda era numit "Leacul universal", întrucât era considerat, în general, a fi bun pentru toate "dosha" (cele trei energii care circulă în corp și guvernează energia psihică).

Până și Coranul include ghimbirul printre deliciile culinare ale raiului.

Ca una dintre mirodeniile comercializate odată de-a lungul Drumului Mătăsii, ghimbirul avea o valoare financiară foarte mare. Discordes și Pliniu îi apreciau puterea de a ameliora o mulțime de afecțiuni asociate cu digestia și cea de a stimula erotic. A fost folosit ca leac mai întâi în Roma și Grecia din antichitate, dar abia spre finalul Evului Mediu a fost apreciat pentru pregătirea dulciurilor și ca afrodisiac.

Portughezii își hrăneau regulat cu el sclavii pentru a-i învigora și a câștiga cât mai mult de pe urma lor. Rădăcina de ghimbir a fost mai târziu întrebuințată ca ingredient al farmecelor, poțiunilor de dragoste.

Grație coloniștilor englezi și a conchistadorilor spanioli, popularitatea ghimbirului s-a răspândit în America de Nord, America de Sud, Pacificul de Sud și Caraibe. Insularii melanesieni din sudul Pacificului îl foloseau pentru a obține iubirea fetelor, în timp ce locuitorii învecinați ai insulei Dobu îl mestecau și apoi îl scuipau pentru a izgoni bolile și furtunile.

Notabil, George Washington îl consuma regulat în mâncare, prăjituri, bere și vin.

Potrivit unei superstiții din Filipine, femeile însărcinate trebuiau să evite să mănânce ghimbir pentru ca pruncul lor să nu se nască cu un deget în plus la mâini sau la picioare.

Beneficii pentru sănătate ale ghimbirului


Ghimbirul conține gingerol, o substanță cu calități antinflamatorii și antioxidante, cu puternice înzestrări medicale. Este o plantă cu o foarte lungă istorie în medicina tradițională și alternativă. A fost folosită pentru îmbunătățirea digestiei, reducerea grețurilor și combaterea răcelii și gripei.

Poate fi utilizat proaspăt, uscat, ca pudra, ulei ori  suc, și este adeseori adăugat în procesarea hranei și a cosmeticelor.

Ghimbirul poate trata multe tipuri de greață, inclusiv cea provocată de răul de mare, graviditate, și apărută după operații chirurgicale. Unii medici sunt de părere că un consum prea mare de ghimbir poate ridică riscul de avort spontan.

S-a demonstrat că este eficient împotriva durerilor mușchilor supuși exercițiilor fizice, crampelor, febrei musculare.

Este, totodată, folosit în micșorarea durerilor iscate de osteoporoză.

Ghimbirul poate reduce drastic conținutul de zahăr din sânge și riscurile generate de bolile de inimă.

Ajută la tratarea indigestiei cronice.

Poate micșora nivelul colesterolului.

Conține G-gingerol, o substanță utilizată în tratamentul alternativ al mai multor forme de cancer.

Poate optimiza funcțiunile creierului și proteja față de boala Alzheimer.

Gingerolul, ingredientul activ din ghimbir, poate ajuta la reducerea riscului de infecții.

Podbalul: Superstiții, simbol și efecte asupra sănătății
Ghimbirul: Simbol, superstiții și beneficii pentru sănătate Ghimbirul: Simbol, superstiții și beneficii pentru sănătate Reviewed by Diana Popescu on martie 13, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.