Salutul prin atingerea coatelor - Origine și istoric

Salutul prin atingerea sau lovirea ușoară a coatelor (în engleză, "elbow bump"), unul menit a înlocui gestul de a da mâna, a da noroc, devenit popular și în România în această perioadă marcată de noul corona virus (Covid 19), a fost folosit în lume și în decursul gripei aviare din 2006 și a celei porcine din 2014.

O popularizare timpurie a acestei forme de salut a apărut în afara așezământului de leprozerie din Kalaupapa (Hawai) în 1969 când, după încetarea politicii de carantină, cei afectați de lepră au fost siliți să trăiască în peninsula izolată din Molokai. Mulți bolnavi erau creștini devotați, așa că au început să ia parte la slujbele bisericii din afara așezământului, determinând ceilalți enoriași să le fie frică să aibă contact fizic cu ei. Preoții au fost înclinați, de asemeni, să evite să se molipsească dar, în semn de bună credință, au pus la punct obiceiul de a-și atinge coatele cu cele ale persoanelor leproase.

În 2006, din cauza temerii unei posibile pandemii de gripă aviară, Organizația Mondială a Sănătății a propus utilizarea salutului prin atingerea coatelor ca o măsură de "a ține departe păduchii altor oameni, la distanță de un braț". Dr. Michael Beel a promovat acest gest considerând că poate ajuta, totodată, la reducerea răspândirii unor boli precum Ebola, grație limitării contactului fizic. 
Salutul prin atingerea coatelor - Origine și istoric

De altfel, în "New Oxford American Dictionary", expresia "elbow bump" ("lovirea coatelor") a fost considerată cea mai populară în anul 2009.

În 2014, din pricina epidemiei de Ebola și, apoi, în 2020, în urma creșterii alarmante a cazurilor de coronavirus (Covid 19), modalitatea aceasta de a se saluta a oamenilor a luat amploare pe toate meridianele pământului.

Nicky Milner, director de educație medicală la Universitatea Anglia Ruskin, a declarat: "Știința ne spune că strângerea mâinilor este dezgustătoare... Dacă dai mâna cu cineva, tinzi să-ți lipești palma de a acestuia și să-ti strângi degetele pe mâna sa. Când minimizezi însă contactul dintre pielea ta și cea a altuia, există o mai mică suprafață în care se află microorganisme, așa că transferul lor este mai mic."

Directorul pentru boli pandemice al Organizație Mondiale a Sănătății, Sylvie Brand, a aprobat salutul prin atingerea coatelor ca o alternativă mai sănătoasă față de cel al strângerii mâinilor.

Strângerea de mână, un indiciu al personalității?
Salutul prin atingerea coatelor - Origine și istoric Salutul prin atingerea coatelor - Origine și istoric Reviewed by Diana Popescu on martie 25, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.