12 mai: Ziua internațională a infirmierilor, asistentelor sau surorilor medicale

Ziua internațională a infirmierelor, infirmierilor, asistentelor ori surorilor medicale este celebrată anual pe 12 mai (data aniversării zilei de naștere a lui Florence Nightingale), ca un semn de recunoaștere a contribuțiilor lor majore în folosul societății.

În anul 2020, tema acestei sărbătoriri este "Asistenții / infirmierii medicali: O voce de auzit/urmat - Îngrijirea lumii întru sănătate".

Infirmierele, infirmierii, asistenții, asistentele sau surorile din domeniul medical fac o mulțime de lucruri pentru bolnavi. De-a lungul istoriei, au mutat munții sau i-au traversat pentru a ajunge la pacienții lor și a-i îndepărta din pragul ușii către moarte!

Meritele lor imense în procedurile medicale, împărtășirea lor de învățăminte despre sănătate, administrarea de medicamente și multe altele sunt evidențiate într-o foarte mare măsură în acest an, când se înfruntă cu noul coronavirus, sunt în prima linie în lupta cu pandemia. 
12 mai: Ziua internațională a infirmierilor, asistentelor sau surorilor medicale

De fapt, nu există numai o zi internațională a acestora, ci o întreagă săptămâna, între 6 mai și 12 mai, în fiecare an. Această săptămână a fot instituită în ianuarie 1974, de către Consiliului Internațional al asistenților/infirmierilor medicali.

Florence Nightingale (12 mai 1820 - 13 august 1910) a fost o statisticiană și o reformatoare socială britanică, fondatoare a asistenței medicale moderne.

S-a afirmat ca și conducător și instructor al infirmierelor în războiul din Crimeea, în care s-a ocupat de tratarea soldaților vătămați.

Ea a conferit asistenței medicale o reputație favorabilă și a devenit o figură emblematică a culturii victoriene, în special ca "doamna cu lampa", făcând vizite regulate în timpul nopții tuturor militarilor răniți.

11 mai: Ziua "Mănâncă ce poftești"
12 mai: Ziua internațională a infirmierilor, asistentelor sau surorilor medicale 12 mai: Ziua internațională a infirmierilor, asistentelor sau surorilor medicale Reviewed by Diana Popescu on mai 11, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.