27 mai: Ziua protecției solare

În fiecare an, 27 mai este Ziua protecției solare (sau Ziua ai grijă să nu te arzi la soare), una care subliniază importanța protejării pielii și sănătății, în general, de radiațiile solare nocive. Această zi este cu atât mai utilă cu cât ne pune în garda asupra pericolelor care ne pândesc în sezonul estival pe cale să înceapă, când razele soarelui sunt tot mai pătrunzătoare și abia așteptăm să mergem la mare, să ne lăfăim pe plaje!

Pe 27 mai ni se pune în vedere că trebuie să căutăm mai des umbra, să purtăm pălării cu boruri cât mai largi și, mai ales, să ne apărăm tenul cu creme, loțiuni și uleiuri când ne expunem la soare.   
27 mai: Ziua protecției solare

 Pentru a ne asigura că ne protejăm cu adevărat și folosim în acest sens un produs în mod corect, ar trebui să știm se înseamnă SPF. SPF (sun protection factor / factor de protecție solară) ne arată în ce măsură o cremă ori o loțiune ne pune la adăpost față de UVB (radiații ultraviolete B), și are o valoare de la 2 la 50, numărul din urmă reprezentând cel mai puternic nivel de protecție. Atenție, așadar, la SPF când ne cumpărăm un produs de apărare față de soare! Se recomandă ca acest factor să fie de la 30 în sus.

Mituri despre dăunarea soarelui și protecția solară


- Nu am nevoie de o protecție solară dacă este rece sau înnourat. De fapt, atâta timp cât soarele este pe cer, indiferent de vreme, trebuie să apelăm la o protecție solară, iar soarele se află mereu, multi timp  pe cer în zilele de vară.

- Produsul meu de protecție solară are un SPF de 50, așa că nu este necesar să-l utilizez prea des. Greșit! Nu contează cât este SPF. Orice cremă sau loțiune de plajărămâne eficientă până la două ore, după care trebuie să fie aplicată iarăși pe corp.

- Nu trebuie să mă dau din nou pe piele cu un produs de protecție solară după ce înot, întrucât acesta este impermeabil. Nu există, însă așa ceva. Nu găsim niciunde un astfel de produs impermeabil, ci numai rezistent la apă. Nu-i același lucru!

- Nu-mi trebuie vreo cremă ori loțiune de plajă fiindcă sunt brunet / brunetă! Da, oamenii oacheși sunt mai puțin afectați de radiațiile solare, dar nu sunt însă întru totul imuni față de acestea!

Istoria zilei protecției solare de pe 27 mai


Istoria zilei protecției solare se identifică cu istoria cosmeticelor de protejare față de soare. Una din primele creme de prevenire a arsurilor soarelui a fost creată în anii 1930 de un australian pe nume Milton Blake. Crema sa a fost rezultatul dedicării și unei munci grele, persistente. El a petrecut 12 ani în bucătăria sa făcând experimente până a fost capabil să găsească o formulă viabilă. Într-adevăr viabilă, deoarece în zilele noastre, cremele solare au ajuns să fie la fel de populare precum Coca Cola.

S-au făcut apoi, desigur, o mulțime de progrese. Franz Greiter, un student la chimie din elvețian, nu era satisfăcut de produsele de apărare a tenului față de soare de pe piață. Mai cu seamă după ce s-a ales cu niște arsuri solare pe piele destul de rele în vreme ce se cățăra pe muntele Piz, aflat la granița dintre Austria și Elveția. S-a lansat, așadar, în misiunea de a optimiza cosmeticele de protecție solară și, astfel, a apărut și SPF-ul. Crema sa, denumită "Piz Buin Glacier", a fost creată în 1946. SFP-ul acesteia era de numai 2, dar de aici a început totul!

Concluzie


Cremele, loțiunile, uleiurile destinate apărării împotriva soarelui, indeosebi pe plajă, la piscine in aer liber, opresc apariția unor diferite afecțiuni ale tenului, precum petele maronii faciale sau chiar cancerul de piele, reduc aparență altor tipuri de pete și a venelor roșii, ajută la lupta contra îmbătrânirii pielii și apariției ridurilor premature.

26 mai: Ziua lui Dracula
27 mai: Ziua protecției solare 27 mai: Ziua protecției solare Reviewed by Diana Popescu on mai 26, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.