26 mai: Ziua lui Dracula

26 mai este anual ziua dedicată lui Dracula, un vampir arhicunoscut, un personaj demonic ce a înfricoșat de peste două secole oameni de pe toate meridianele pământului, a apărut în zeci de cărți, povești, povestiri și filme, și are un rol foarte important cu prilejul sărbătorii de Halloween.

Desigur, contele Dracula din ficțiune are puțin de a face cu Vlad Țepeș, un domnitor al Țării Românești vestit pentru severitatea sa și a obiceiului de a-și trage în țeapă inamicii, dar care nu avea totuși și năravul de a sorbi din sângele lor.

Oricum, imaginea lui Dracula și-a făcut debutul în lume prin cartea lui Bram Stoker cu același nume, un scriitor irlandez despre care se spune că, înainte de scrierea romanului său, s-ar fi documentat ani la rândul despre vampiri și s-ar fi inspirat în crearea personajului lui din eseul din 1885, "Superstiții transilvănene", al lui Emily Gerard.   
26 mai: Ziua lui Dracula

Data de 26 mai nu a fost aleasă întâmplător pentru celebrarea contelui vampir. În această zi, în anul 1867, a văzut pentru întâia oară lumina tiparului romanul "Dracula", al lui Bram Stoker.

Dincolo de factura sa horror, povestea lui Dracula a fost interpretată de unii drept o alegorie a temerii pe care europenii occidentali o aveau (și o mai au, poate) față de europenii din est ce ajungeau pe tărâmurile lor.

Alții au văzut cartea lui Stoker ca o reacție împotriva normelor conservatoare, patriarhale din perioada victoriană, și o dezvăluire implicită a dorințelor senzuale reprimate din acea vreme.

Romanul a fost considerat și ca o expresie a relației dintre trecut, prezent și viitor, Dracula simbolizând din acest punct de vedere trecutul primitiv, instinctiv, care provoacă, pune sub semnul întrebării, modernitatea.

Cum celebrăm 26 mai, ziua lui Dracula


Poți marca această zi cu o petrecere tematică, gotică, cu costumații, decorațiuni, mâncăruri și băuturi asociate cu vampirii, cu contele Dracula.

De asemeni poți citi/reciti cartea lui Bram Stoker, una a lui Anne Rice din seria "Cronicile vampirului", sau "Salem's Lot" a lui Stephen King.

Alternativ, poți urmări un film horror, de la cel expresionist "Nosferatu" din 1922, până la "Interviu cu un vampir" (cu Tom Cruise, Bard Pitt și Kirsten Dunst) sau "Fearless Vampire Killers, or Pardon Me, But Your Teeth Are în My Neck" ("Ucigașii neînfricați de vampiri, sau scuză-mă, dar dinții tăi sunt în gâtul meu") al lui Roman Polanski.

25 mai: Ziua vinului
26 mai: Ziua lui Dracula 26 mai: Ziua lui Dracula Reviewed by Diana Popescu on mai 25, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.