18 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 18 septembrie sunt pomeniti Sfantul Eumenie, Episcopul Gortinei, Sfanta Mucenita Ariadna, Sfantul Mucenic Castor, si Sfantul Iosif din Copertino, preot.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 18 septembrie

Sfantul Eumenie, Episcopul Gortinei

Sfantul Eumenie (secolul al VII-lea dupa Hristos) s-a daruit din toata inima Domnului inca din tinerete, eliberandu-se de povara bogatiei lumesti si a carnii pacatoase. Si-a daruit toata averea celor saraci si s-a dedicat unei postiri foarte severe, vindecandu-se astfel pe sine si capatand puteri pentru a-i vindeca pe altii. Curatat de pasiunile lumii si plin de harul Sfantului Duh, Sfantul Eumenie imprastia in jurul sau o stralucire ce nu putea fi ascunsa si, de aceea, oamenii l-au ales din tot sufletul ca episcop al lor in Gortina. Din acest rang, a indrumat credinciosii lui Hristos ca un bun pastor.
A fost tata al celor sarmani, darnic cu cei aflati la nevoie, mangaietor al celor intristati, vindecator al bolnavilor si nemaintalnit facator de minuni. A omorat serpi veninosi, a scos afara demonii din cei posedati, si a lecuit multi suferinzi nu numai in Roma, orasul sau natal, ci si in Tebaida. In acest din urma oras, in vreme de cumplita seceta, a adus ploaie cu ajutorul Domnului. Tot aici s-a savarsit din viata, dandu-si sufletul in pace in mainile lui Dumnezeu.

Sfanta Mucenita Ariadna

Sfanta Ariadna, a trait in secolul al IIl-lea, in vremea imparatului Adrian, in orasul Promisea din Frigia. Desi crestina, era sclava unui nobil pe nume Tertullus. Pentru a sarbatori ziua de nastere a fiului sau, Tertullus a poruncit tuturor celor din casa lui sa merga la un templu pagan si sa aduca sacrificii idolilor. Sfanta Ariadna a ramas insa acasa, rugandu-se adevaratului Dumnezeu. Plin de furie, Tertullus a batut-o, a trimis-o in temnita si, dupa aceea, a izgonit-o din casa lui. Si-a schimbat insa repede gandul si si-a trimis servitorii sa o aduca inapoi. Atunci cand Sfanta Ariadna si-a vazut calaii apropiindu-se de ea, a ingenuncheat pe o mare stanca si s-a rugat. Nu a durat mult timp, si stanca s-a crapat in doua, oferindu-i ascunzatoare. Potrivit unei surse, se spune ca ingerii Domnului, purtand sabii in maini, au aparut in jurul stancii, inspaimantandu-i si alungandu-i pe urmaritorii ei. Conform altei surse, nereusind sa o gaseasca pe Sfanta Ariadna, servitorii lui Tertullus s-au certat intre ei, s-au luat la bataie si, in cele din urma, au murit ucisi unul de mana celuilalt.

Sfantul Mucenic Castor

Sfantul Castor din Alexandria a primit cununa de mucenic alaturi de Sfanta Irina si Sfanta Sofia, in orasul Alexandriei.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 18 septembrie

Sfantul Prooroc Zaharia si Dreapta Elisabeta, parintii Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul; Pomenirea Sfantului Cuviosului mucenic Atanasie; Sfantul print Gleb; Sfanta Mucenita Raisa; Sfintii Mucenici Iuventin si Maxim; Sfantul Sfintitul Mucenic Avda, episcop de Hormizd, în Persia; Pomenirea aratarii Sfantului Apostolul Petru la Iustinian imparatul.
Vezi Traditii si sarbatori din 5 septembrie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 18 septembrie

Sfantul Iosif din Copertino, preot

Sfantul Iosif a vazut lumina zilei la Copertino, in dioceza Nardo din regatul Napoli, in anul 1603. Dupa ce si-a petrecut copilaria si adolescenta in simplitate si inocenta, s-a alaturat Ordinului Fratilor Franciscani Conventuali. A fost hirotonisit si s-a dedicat apoi unei vieti de umilinta, mortificare si obedienta. Era devotat mai ales Sfintei Fecioare Maria, promovand cultul ei in randul oamenilor din toate paturile societatii.
Se spune ca mama sa il considera o pacoste si il trata cu o mare asprime. Cu timpul, Iosif s-a indepartat de lume , si a inceput sa rataceasca prin imprejurimile locului sau natal, descoperind, de unul singur, minunile naturii. A incercat sa invete meseria de cizmar, dar a dat gres. A incercat sa intre in randul franciscanilor, insa a fost respins. A devenit apoi capucin, dar, dupa opt luni, a fost indepartat, intrucat parea sa nu fie capabil sa faca nimic asa cum se cuvenea. Se zice ca spargea mereu vrafuri de farfurii si uita neincetat ceea ce i se spunea sa faca. Mama sa nu a fost deloc multumita sa il aiba din nou pe Iosif acasa, in vremea aceea el avand 18 ani. In cele din urma, ea a reusit sa il trimita pe Iosif, ca servitor, intr-o manastire franciscana. Aici, el a trebuit sa respecte regulamentul calugarilor si sa aiba grija de cai. In aceasta perioada, Sfantul Iosif a inceput sa treaca printr-o mare schimbare. A devenit din ce in ce mai umil si mai serviabil, si s-a dedicat intr-o masura din ce in ce mai mare penitentei. S-a decis, astfel , ca poate deveni membru al Ordinului Franciscanilor, si a pornit sa studieze pentru preotie. Desi se straduia, a avut de intampinat destule dificultati in invatatura. S-a intamplat ca examinatorul sa il intrebe, totusi, singurul subiect pe care il stia bine, asa ca a fost numit diacon, si apoi preot. Dupa aceea, Dumnezeu a inceput sa lucreze uimitoare miracole prin mijlocirea Sfantului Iosif. Mai mult de 70 de ori, oamenii l-au vazut cum se inalta in vazduh in timpul liturghiei sau a rugaciunilor. Adeseori, intra intr-o stare de gratie, fiind intru totul rupt de lume, in vreme ce vorbea cu Domnul. Sfintenia lui se arata a fi atat de mare incat oricine il vedea isi indrepta gandul vrand-nevrand catre Dumnezeu. In timp, Sfantul Iosif a ajuns atat de vestit pentru minunile sale, incat era tinut inchis, un lucru ce ii era pe plac, pentru ca, in acest fel, putea ramane singur numai cu Domnul. Dupa ce si-a dat duhul in anul 1663, Sfantul Iosif a fost canonizat de Papa Clement al XIII-lea in 1767. El este sfantul patron al aviatorilor, pilotilor si celor ce calatoresc cu avionul.

Sfanta Ariadna, Mucenita

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 18 septembrie

Sfantul Episcop Mucenic Eumenie al Gortinei


Copyright © godessdiana88. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

16 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

17 septembrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 18 septembrie – Horoscop general Profil astrologic
18 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 18 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on septembrie 17, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.