Luna Plină - nume și semnificații



Luna Plină a fost, dintotdeauna, asociată, în întreagă lume, cu activităţile şi tradiţiile sezoniere, de aici derivând şi o mare parte din superstiţiile şi practicile magice ce înconjoară acest fenomen astronomic.
Dacă, în alte vremuri, numele dat Lunii Pline reflecta obiceiurile necesare supravieţurii, în zilele noastre, aceste denumiri par să ne călăuzească într-o tainică şi fermecătoare poezie.
Am adunat, mai jos, numele şi semnificaţiile acestora, ce desemna Luna Plină în calendarul ciclic al naturii, aşa cum erau consacrate în triburile indienilor nativi nord-americani (algonquieni, dar şi în limba hindi şi limbajul sinhaka, din Sri Lanka
.


  • Luna Plină a lupului este specifică lui ianuarie. Ea apare în timpul recelui şi îmbelşugatului în zăpezi, în mijlocul iernii, atunci când lupii urlă înfometaţi în preajma satelor indiene. 

Luna lupului, numită şi Luna de gheaţă sau Luna veche, poartă numele de Paush Poornima în limba hindi, şi Duruthu în limba sinhaka.


  • Luna Plină a zăpezii străbate cerurile în februarie şi a fost intitulată astfel întrucât corespunde perioadei cele mai abundente în zăpadă din anotimpul rece. 

Luna zăpezii este poreclită şi Luna înfometată, întrucât vânătorii indieni găseau foarte greu vânatul în februarie, sau a lumânărilor, are denumirea de Magh Poornima în limba hindi şi Navam în limba sinhaka.


  • Luna Plină a viermelui sau a râmei este caracteristică lui martie. Pe măsură ce temperaturile începeau să crească şi zăpada se topea văzând cu ochii, râmele ieşeau din pământ, vestind reîntoarcerea măcălendrilor. Pentru triburile nordice era Luna ciorilor, întrucât croncănitul din ce în ce mai zgomotos al acestora anunţă sfârşitul iernii. Luna râmei era, totodată, Luna cojii sau crustei, pentru că zilele călduţe şi nopţile îngheţate făceau că zăpada să se întărească la suprafaţă, căpătând o crustă de gheaţă. Luna Plină a lui martie era şi Luna sevei, fiindcă atunci se aduna seva din trunchiurile arţarilor. 

Luna viermelui (râmei), denumită şi Luna furtunii, ciorilor, de zahăr, Luna severă, Luna morţii, a postului, este cunoscută sub numele de Basanta Purnima ori Dol Purnima în limba hindi şi Medin, în limba sinhaka.


Luna Plină în superstiții și farmece

  • Luna Plină roz, apărută în aprilie, şi-a împrumutat numele de la muşchiul roz sau floxul sălbatic ce înflorea la începutul primăverii. Luna Plină din aprilie era şi cea a icrelor, întrucât în această perioada scrumbiile înotau în susul râurilor pentru a-şi depune icrele. 

Luna roz, având şi numele de Luna însămânţării, încolţirii ierbii, a peştilor, a deşteptării, are denumirea de Hanuman Jayanti, în limba hindi şi Bak, în limba sinhaka.


  • Luna Plină a florilor răsărea în mai, numele ei fiind legat de abundenţa de flori din acest interval de timp.

Luna florilor zisă şi Luna laptelui, a plantării porumbului, a porumbului, a iepurelui, Luna fierbinte sau cea a florilor, este cunoscută sub numele de Buddha Poornima, în limba hindi şi Vesak, în limba sinhaka.


  • Luna Plină a căpşunilor, caracteristică lui iunie, era marcată de culegerea anuală a acestor delicioase fructe. 

Luna căpşunilor având şi porecla de Luna miedului, a mierii, a trandafirului, Luna fierbinte, ori cea a plantării, are denumirea de Wat Poornima, în limba hindi şi Poson, în limba sinhaka.


  • Luna Plină a căpriorilor rătăcea pe cer în iulie, atunci când corniţele tinerilor cerbi începeau să se ridice din frunţile lor, din mijlocul blăniţelor de catifea. Era adeseori numită şi Luna fulgerului, pentru că descărcările electrice din atmosferă erau foarte frecvente în această perioada. 

Luna căpriorilor, denumită şi Luna fânului sau a fulgerului, este desemnată drept Guru Purnima, în limba hindi şi Esala, în limba sinhaka.


  • Luna Plină a sturionului, din august, dădea ocazia prinderii multor asemenea peşti în Marile Lacuri sau în alte întinderi de apă. Unele triburi spuneau că în august se iveşte Luna plină roşie, deoarece Selena apărea a fi roşiatică prin aburul zăpuşelii de deasupra pământului din acest interval de timp. 

Luna sturionului, purtând, de asemenea, numele de Luna grânelor verzi sau a câinelui, este numită Narali Poornima ori Raksha Bandhan, în limba hindi şi Nikini, în limba sinhaka.

  • Luna Plină a porumbului ori a recoltei era asociată în septembrie, în triburile indienilor, cu culesul porumbului, fasolei, dovlecilor şi orezului sălbatic. Uneori, recoltarea avea loc mai târziu, motiv pentru care acest nume era legat şi de octombrie. 

Luna recoltei zisă şi Luna orzului sau a fructelor, are denumirea de Bhadrapad Poornima, în limba hindi şi Binara, în limba sinhaka.


  • Luna Plină a vânătorului sau Luna Plină însângerată răsărea în octombrie şi era rezervată, potrivit tradiţiei indienilor nativi din America de Nord, începerii stocării de carne, păstrată pentru lungile şi geroasele zile ale iernii. În acest interval de timp, cerbii erau mai graşi, iar alte animale erau lesne de vânat pe câmpurile de pe care se strânseseră grânele. 

Luna vânătorului, poreclită şi Luna călătoriei, Luna morţii ierbii, Luna de sânge, are numele de Kojagiri sau Sharad Purnima, ori Lakshmi Puja, în limba hindi şi Vap, în limba sinhaka.


  • Luna Plină a castorului din noiembrie era destinată punerii de capcane pentru aceste animale, preţuite pentru blana lor atât de folositoare în decursul iernii. Într-o altă interpretare, se spune că această denumire provenea din obiceiul castorilor de a se pregăti pentru anotimpul rece în această perioadă. 

Luna castorului, purtând şi denumirea de Luna îngheţului sau Luna de zăpadă, este denumită Kartik Poornima, în limba hindi şi ÎI. în limba sinhaka.


  • Luna Plină rece apare, desigur, în decembrie, atunci când soarele îşi pierde cel mai mult puterea. 

Luna rece, numită şi Luna iernii, a nopţilor lungi, a stejarului, are numele de Margashirsha Poornima, în limba hindi şi Unduvap, în limba sinhaka.

Dacă ai cunoştinţă despre numele lunii pline de-a lungul anului în alte culturi, tradiţii sau limbi ale lumii, ți- aş fi recunoscătoare să mi-le împărtășesti şi mie.


Copyright © diane.ro.2012


Luna Plină - nume și semnificații Luna Plină - nume și semnificații Reviewed by Diana Popescu on septembrie 17, 2012 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.