30 octombrie: Ziua Mondială a Teatrului Audio

 Ziua Mondială a Teatrului Audio din 30 octombrie are anual rolul de a onora oamenii din minunatul mediu al teatrului audio (indiferent dacă este pe podcast, unul în direct de pe o scenă sau unul tradițional, de la radio) și a-i adună laolaltă sub motoul "O celebrare a spunerii de povești clasice și moderne". A fost alesa data de 30 octombrie întrucât este cea a aniversării difuzării dramei audio a lui Orson Wells "Războiul lumilor", din 1938.


Pe 30 octombrie suntem, așadar, încurajați să împărtășim o piesă de teatru audio cu prietenii și familia, să ascultăm una radiofonică favorită ori una inedită, nemaiauzită până acum.           

 

30 octombrie: Ziua Mondială a Teatrului Audio

Fără vreo componentă vizuală, teatrul audio depinde numai de dialog, muzică și efecte sonore care-i ajută pe ascultători să-și imagineze personajele și intriga. Este numai auditiv în plan fizic, dar e egal de puternic cu forța vizuală al teatrului clasic din punct de vedere psihologic.


Teatrul radiofonic a căpătat o popularitate tot mai mare într-un deceniu de la dezvoltarea sa inițială, în anii 1920. Odată cu apariția televiziunii, în anii 1950, a început, treptat, să-și piardă audiența. 


Grație progreselor în înregistrări digitale și distribuției pe internet, teatrul audio a cunoscut o revitalizare în toată lumea în jurul anului 2010. Podcasting-ul oferă în prezent mijloace necostisitoare de creare a unor noi piese de teatru audio, pe lângă difuzarea clasică a acestora prin radio. Piesele de teatru radiofonice pot fi disponibile și pe CD-uri, DVD-uri, plăci de vinil și pe internet.


29 octombrie: Ziua Mondială a Psoriazisului


Prima astfel de piesă a fost difuzată în România pe 18 februarie 1927. Era piesa "Ce știe satul", de Ion Valjan, având în rolurile principale pe Maria Filotti și Romald Bulfinski de la Teatrul Național din București. După cel de-a doilea război mondial, teatrul românesc audio a renăscut datorită lui Mihai Zirra, care a regizat aproape 500 de astfel de piese de teatru. Dan Puican a fost regizorul a peste 1000 de piese de teatru radiofonic! 


În zilele noastre, acest gen dramaturgic își recâștigă popularitatea pe meleagurile noastre mulțumită lui Attila Vizauer, redactor-șef al Redacției de Teatru Național Radiofonic din cadrul Societății Române de Radiodifuziune.


30 octombrie: Ziua Publicistului PR

30 octombrie: Ziua Mondială a Teatrului Audio 30 octombrie: Ziua Mondială a Teatrului Audio Reviewed by Diana Popescu on octombrie 29, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.