17 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Ziua de 17 septembrie este dedicata pomenirii Sfintei Mucenite Sofia si fiicelor sale, Pistis, Elpis si Agapi, si Sfantului Robert Bellarmino, episcop invatator.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 17 septembrie

Sfanta Mucenita Sofia si fiicele sale: Pistis, Elpis si Agapi

Sfanta Sofia a fost o vaduva din Roma, traitoare in vremea imparatului Adrian, care si-a crescut cele trei fiice potrivit invataturilor lui Hristos. Atunci cand au fost aduse toate patru in fata judecatorilor romani, Pistis avea 12 ani, Elpis 10 ani, iar Agaapi 9 ani. Poruncindu-li-se sa aduca sacrificii zeitei Artemis, ele au refuzat cu umilinta si fermitate. Toate cele trei fete au fost apoi torturate si ucise chiar in fata mamei lor. Sfanta Sofia le-a ingropat trupurile si a jelit langa mormantul lor timp de trei zile si trei nopti, dupa care si-a dat sufletul in mainile Domnului. In limba greaca, “Sofia” inseamna “intelepciune”, “Pistis” – “credinta”, “Elpis” – speranta”, iar”Agapi” –  “dragoste”.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 17 septembrie

Sfantul Prooroc Moise; Sfantul Vavila; Sfanta Ermiona; Sfantul Ierarh Ioasaf; Sfantul Ierarh Ioachim.
Vezi Traditii si sarbatori din 4 septembrie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 17 septembrie

Sfantul Robert Bellarmino, Episcop Invatator

Nascut la Montepulciano, in Italia, pe 4 octombrie 1542, Sfantul Robert Bellarmino a fost cel de-al treilea adus pe lume intr-o familie cu zece copii. Mama sa, Cinzia Cervini, nepoata a Papei Marcellus al II-lea, s-a dedicat pomenirii celor saraci, rugaciunii, meditatiei, postirii si mortificarii trupului.
Sfantul Robert Bellarmino a aderat la nou infiintata Societate a lui Iisus in anul 1560, iar dupa hirotonisire a predat la Louvain, unde a devenit faimos gratie discursurilor sale in limba latina. In anul 1576, a fost numit conducator al catedrei de teologie polemica la Colegiul Roman, si apoi rector in acelasi asezamant in anul 1592. A fost ales arhiepiscop de Napoli in 1592, si cardinal in 1598.
S-a remarcat prin apararea sfantului scaun fata de anticlericii din Venetia si fata de tendintele politice ale regelui James I al Angliei. A creat o cuprinzatoare opera impotriva ereziilor din vremea sa.
Sfantul Robert Bellarmino a fost parintele spiritual al Sfantului Aloysius Gonzaga, l-a ajutat pe Sfantul Francisc de Sales sa obtina aprobarea formala a Ordinului Vizitatiunii, si s-a opus initierii unor masuri ferme contra lui Galileo Galilei. A murit in anul 1621.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 17 septembrie

Sfanta Mucenita Sofia si fiicele ei Pistis, Elpis si Agapis


Copyright © godessdiana88. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

15 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

16 septembrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 17 septembrie – Horoscop general Profil astrologic

17 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 17 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on septembrie 16, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.