18 septembrie: Ziua Smithsonian

 Marcată anual pe 18 septembrie, Ziua Smithsonian este celebrată de muzee, grădini zoologice și centre culturale din SUA și din alte părți ale lumii, care asigură publicului intrarea gratuită în acestea. Evenimentul este găzduit de magazinul "Smithsonian".


Instituția Smithsonian s-a dezvoltat, inițial, din 1765 până în 1825. Proiectul său a aparținut lui John Smithson, om de știință britanic, care și-a donat în acest scop pământul deținut de el în Washington. În 1849, a început construcția. Arhitectul James Renwick Jr. a fost proiectantul acesteia, iar interioarele clădirii au fost realizate de un subcontractor, Gilbert Camero. În 1855, clădirea a fost deschisă publicului.      

                                           

18 septembrie: Ziua Smithsonian

Pe 10 august 1846, Senatul SUA a aprobat actul de înființare a Instituției Smithsonian, semnat apoi de președintele James K. Polk. Deși congresul american a autorizat acceptarea lui Smithson pe 1 iulie 1836, au fost nevoie de 10 ani de deliberare pentru acesta. Odată inaugurat, muzeul a devenit parte a identității naționale americane, centrată pe explorare și inovare.


Primul secretar al Smithsonian, Joseph Henry, a intenționat ca muzeul să fie un centru pentru cercetare științifică. De asemeni, a devenit depozitar al unor diverse colecții din Washington și ale guvernului american. Expediția de explorare a SUA întreprinsă de flota navală a acestei țări a mers în jurul lumii între 1838 și 1842, în acest voiaj adunându-se mii de specimene și artefacte. Toate au devenit parte a colecțiilor Smithsonian.


17 septembrie: Ziua Mondială a Siguranței Pacientului


Instituția a ajuns un punct de atracție pentru tinerii oameni de știință americani între 1857 și 1866, care au format clubul Meghaterium. Smithsonian a jucat un rol crucial în dezvoltarea științei. Cea dintâi exiindere a Smithsonian a apărut odată cu construirea Clădirii de Arte și Industrie, în 1889. Apoi, s-au făcut multe alte extinderi. De mai mult de 175 de ani, Smithsonian a devenit cel mai mare muzeu din lume, un complex vast de educație și cercetare. Cuprinde 21 de muzee, grădina zoologică și 9 facilități de cercetare.


Lucruri interesante despre Smithsonian


- Un lucru controversat, aici este expus avionul care a aruncat bombă atomica asupra orașului Hiroșima, la finele celui de-al doilea război mondial.


- Diferitele artefacte și  specimene ale institutului sunt estimate oficial la un număr de 154 de milioane. 


- John Smithson, donatorul binevoitor care a ajutat la întemeierea muzeului nu a pus niciodată piciorul în SUA.


- După deces, trupul lui John Smithson a fost prezervat și trimis la Smithsonian.


- În decursul celui de-al doilea război mondial, pentru a proteja colecțiile, angajații Smithsonian au ascuns operele de artă. 


18 septembrie: Ziua Citește o Carte Electronică (e-book)

18 septembrie: Ziua Smithsonian 18 septembrie: Ziua Smithsonian Reviewed by Diana Popescu on septembrie 17, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.