Iuda: Simbol și semnificație

 Iuda l-a trădat pe Iisus și l-a dat pe mâna dușmanilor săi, apoi și-a regretat fapta și s-a spânzurat, ajungând să fie un simbol al tuturor trădătorilor, într-o mai mare măsură decât Brutus.


Astfel, de exemplu, fermierul Raffl, care l-a trădat pe luptătorul tirolez pentru libertate Andrea Hofer, ceea ce a condus către executarea lui Hofer, a fost numit "Iuda din Tirol".                   


Iuda: Simbol și semnificație

Oricum, legendele au relevat adeseori indicii ale unei oarecare mile față de trădătorul lui Iisus, având în vedere că trădarea sa a pavat drumul către mântuirea omenirii prin răstignirea lui Hristos.


În "Navigatia Sancti Bradani", descriind voiajul pe mare a Sfântului irlandez Brendan (circa 484-577) către miticele Insule ale Celor Binecuvântați, s-a scris, de asemeni, că o dată pe an sufletului lui Iuda i se acorda o zi  de "eliberare din iad" pe o insulă din marea nordică, un răstimp de răcorire departe de focul etern infernal, întrucât, odată, dăduse un cearșaf unui om sărman. Oricum, la finalul acestei zile, sufletul lui Iuda era din nou înșfăcat de demoni și purtat înapoi în infern.


În picturi și sculpturi, Iuda a fost frecvent portretizat ținând punga trădării conținând cei "treizeci de arginți" (Matei 26:15), sau trădându-l pe Hristos cu sărutul care le-a permis urmaritorilor săi să-l identifice (Matei 26:49). 


Piesa de teatru populară, tradițională occidentală, despre Patimile lui Hristos, oferea descrierea definitivă (deși naiv atemporală) a lui Iuda disprețuind cursul logic al evenimentelor, precum în următoarele cuvinte rostite de actorul interpretându-l pe Iuda către farisei: "Îl voi trăda vouă pe Hristos, care a murit pentru noi pe Cruce". 


Cain: Simbol și semnificație


Iuda: Simbol și semnificație Iuda: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on iunie 07, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.