8 iunie: Ziua Thomas Paine

 Ziua Thomas Paine, cunoscută și ca Ziua Liber-Cugetatorilor, este celebrată anual pe 8 iunie, fiind dedicată recunoașterii și aprecierii vieței și operei lui Thomas Paine, care au avut numeroase influențe în plan social. Este, de asemeni, o oportunitate de a se milita pentru libertate și puterea gândirii, portretizate de însuși Thomas Paine.


Thomas Paine s-a născut pe 9 februarie 1937 în Thetford, Norfolk, Marea Britanie. Deși a avut diverse slujbe prost plătite, și-a folosit economiile pentru a-și cumpăra cărți care să-l instruiască. A trecut prin multe dezamăgiri și eșecuri în orașul său natal, până l-a întâlnit, la Londra, pe Benjamin Franklin. Acesta l-a încurajat să se mute în America și să continue să scrie.         

               

8 iunie: Ziua Thomas Paine

În 1772 a început să-și creeze primul pamflet, intitulat "Simțul comun", care a fost finalizat și publicat patru ani mai târziu. A fost un mare succes, vânzându-se în sute de mii de exemplare. Această lucrare a fost foarte influentă în demonstrarea superiorității guvernării reprezentative. Paine s-a înrolat apoi sub comanda generalului George Washington, în decursul războiului revoluționar. Constatând că trupele sunt dezamăgite și cu moralul la pământ, a scris "Criza americană" pentru a le insufla speranță. 


Având o carieră politică după aceea, Paine a devenit secretarul Adunării Generale din Pennsylvania, în 1779. Nu caștiga mulți bani în acel timp, și a căutat în acest sens ajutorul consiliului. A continuat să scrie și să publice "Drepturile Omului" în 1791, și, în final, cele trei părți ale "Epocii rațiunii". Cea din urmă carte nu a avut o critică favorabilă și a provocat multe controverse. El și-a pierdut chiar și credibilitatea, numeroși oameni acuzându-l ca fiind contra bisericii. A murit pe 8 iunie 1809, în New York. 


7 iunie: Ziua Internațională a Profesioniștilor Lanțului de Aprovizionare


Lucruri interesante despre Thomas Paine


- După războiul revoluționar, a făcut mai multe încercări de a construi poduri în America și Anglia. 


- Cea mai mare realizare a sa în această privința a fost dezvoltarea podului Sunderland din Anglia în 1796. În acea vreme, a fost cel de-al doilea pod din oțel construit și cel mai mare din lume. 


- Numai șase oameni au participat la funeraliile sale, jumătate din aceștia fiind foști sclavi.


8 iunie: Ziua Internațională a Acțiunii pentru Elefanții din Grădini Zoologice

8 iunie: Ziua Thomas Paine 8 iunie: Ziua Thomas Paine Reviewed by Diana Popescu on iunie 07, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.