4 decembrie: Ziua Internațională a Băncilor

 Ziua Internatională a Băncilor este sărbătorită anual în întreagă lume în semn de recunoaștere a rolului băncilor în furnizarea către oameni de informații importante pentru securitatea lor financiară. În afară de rolul lor obișnuit de a da sprijin financiar unor diverse persoane și firme, băncile își servesc, de asemeni, comunitățile în feluri diverse. Ziua Internatională a Băncilor a fost adoptată de Adunarea Generală a ONU ca o cale de atrage atenția față de aportul pe care băncile internaționale de dezvoltare îl pot aduce în sprijinul dezvoltării sustenabile. 


Ca instituții financiare, băncile acceptă bani de la public sub formă de economii sau depozite curente, pe care-i împrumută altora care au nevoie de ei și pot furniza o anumită garanție. Conceptul de banking a început cu simpla implementare de credit în sistemul barter cu utilizarea de garanție.    

 

4 decembrie: Ziua Internațională a Băncilor

În timpul Renașterii, familiile italiene bogate au creat instituții care au devenit baza banking-ului modern, iar acestea s-au răspândit în Europa. Înainte de a exista bancnote, negustorii își depozitau aurul la bănci, până când acestea s-au implicat pe mai departe în finanțele comunităților lor. În prezent, băncile performează multe funcțiuni din partea clienților lor, precum investiții, tranzacții, asigurări, finanțe de consum și de afaceri.


3 decembrie: Ziua Sfântului Francisc Xavier


Băncile de dezvoltare nu acceptă depozite pentru public, dar acordă credite și investiții guvernamentale directe prin oferirea de sprijin financiar instituțiilor private și publice. Obiectivul principal al băncilor de dezvoltare este mai degrabă să servească interesul publicului general decât să facă profit. ONU recunoaște sprijinul important al acestora la bunăstarea materială și dezvoltarea generală a regiunilor, și de aceea a creat Ziua Internațională a Băncilor.


Repere din istoria Zilei Internaționale a Băncilor


- Anii 1400: Apar biletele la ordin, o formă de promisiune scrisă de a se plăti o anumită sumă de bani pe o dată viitoare.


- 1472: Banca Monte dei Paschi din Siena este prima care înființează un Munte de Pietate în Italia.


- 1624: Aceeași bancă se reorganizează într-o formă modernă existentă și în prezent.


- 1695: Banca Angliei este cea dintâi care introduce bancnonte, evoluând astfel de la biletele la ordin.


- 2019: Este inițiată Ziua Internațională a Băncilor.


4 decembrie: Ziua Mondială a Conservării Vieții Sălbatice

4 decembrie: Ziua Internațională a Băncilor 4 decembrie: Ziua Internațională a Băncilor Reviewed by Diana Popescu on decembrie 03, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.