8 mai: Ziua internațională a măgarului

Pe 8 mai se celebrează ziua internațională a MĂGARULUI în semn de respect pentru una dintre cele mai reziliente și mai respectabile făpturidin familia Equidae. De-a lungul istoriei, s-a remarcat ca un animal de povară pe cele mai accidentate terenuri și în cele mai vitrege climate, și a făcut asta neostoit, cu perseverență. Paradoxal, succesul său provine în parte din natura sa încăpățânată!

Istoria zilei internaționale a măgarului


Două subspecii de măgar, cel somalez și cel nubian au fost, pare-se, împerecheate pentru a produce măgarul așa cum îl știm în prezent. Dovezi arheologice indubitabile au demonstrat că a lucrat pentru omenire încă din anii 4.000 î.Hr., cel mai probabil în Nubia. De atunci s-a răspândit pe numeroase meridiane ale pământului și azi poate fi găsit aproape oriunde.

Prin încrucișarea măgarului cu iapa ori a armăsarului cu măgărița a fost creat catârul, care a acumulat forța ambelor animale. 
8 mai: Ziua internațională a măgarului

Fără sprijinul măgarilor ne este foarte greu să ne imaginăm cum ar fi arătat civilizația în zilele noastre. Aceștia au fost folosiți inclusiv pentru a genera bogații înainte de apariția forței aburului și a electricității.

Ziua internațională a măgarului a fost inițiată de Razik Ark, un om de știință preocupat îndeosebi de animalele din deșert. El a remarcat, la un moment dat, că mai nimeni nu lăuda măgarul pentru contribuția sa peste tot în lume în îmbunătățirea calității vieții umanității. El a înființat pe Facebook un grup focalizat pe încercările și tribulațiile acestui animal peste tot pământul.

În cele din urmă, în 2018, Razik Ark a avut ideea de a introduce o zi anume a anului dedicată măgarului.

Iată și câteva lucruri interesante, poate mai puțin știute despre acest animal...


- Dacă măgarii domesticiți sunt întâlniți aproape oriunde, cei sălbatici pot fi văzuți numai în Africa de Nord.

- În Marea Britanie, oricine dorește să aibă un măgar trebuie să aplice pentru un pașaport special al acestei viețuitoare.

- Măgarii au o digestie foarte eficientă, utilizând până la 95% din energia furnizată de hrană.

- Un măgar se poate alimenta cu circa 2.700 de kilograme de hrană pe an, din această cauză fiind folosit pentru ținerea sub control a terenurilor ierboase.

- Măgarii sunt cunoscuți pentru abilitatea lor de a-și aminti locurile în care au fost și semeni de-ai lor pe care i-au întâlnit pe o perioadă de chiar 25 de ani.

- În limba engleză, un măgar mascul este numit "jack", iar o femelă, "jenny".

- S-a consemnat împerecherea dintre o zebră și un măgar, din care a rezultat un așa-zis "zebroid".

- Urechile mari ale măgarului îl ajută să audă un alt măgar de la o distanță de până la 60 de mile într-un deșert plat.

- China deține cei mai mulți măgari față de oricare altă țară, însă numărul acestora tinde să scadă dramatic din pricina utilizării pielii lor în medicina tradițională chinezească.

7 mai: Ziua internațională a parolei
8 mai: Ziua internațională a măgarului 8 mai: Ziua internațională a măgarului Reviewed by Diana Popescu on mai 07, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.