7 mai: Ziua internațională a parolei

Ziua internațională a parolei (celebrată în fiecare an în prima joi a lunii, în 2020 pe 7 mai) a apărut din necesitatea de a avea cât mai mare grijă cum ne alegem parolele pentru a nu ne fi furată identitatea pe internet. Le utilizăm pentru a ne menține în siguranță aspectele private ale vieții noastre, finanțele, conturile noastre online sau email-urile noastre.

Istoria zilei internaționale a parolei


Parola nu reprezintă neapărat numai un set de litere și/sau cifre, completate în căsuța de sub utilizator. Au însoțit oamenii de când s-au înconjurat cu secrete. Au avut un rol aparte în creștinismul timpuriu, dar și în spionaj și societăți secrete. În rândurile masonilor ale altor organizații tainice ori exclusiviste, trebuiau să fie numite pentru a permite accesul pe o anumită ușă, într-un anumit loc, la anumite adunări, întruniri.

În zilele noastre, protecția lor digitală a devenit vitală în traiul de zi cu zi. Uneori, ne apăra identitatea de pe un forum web preferat sau contul de pe Facebook.

Problema este că numeroase persoane au o grămadă de parole pe diverse site-uri. Mai mult decât atât, cerințele pentru acestea sunt adeseori diferite, necesitând anumite caractere (litere, cifre, majuscule, simboluri). Astfel, este foarte dificil să avem o parolă universală, una considerată, de altfel, de experții în securitate online a fi capabilă să ne aducă multe prejudicii. 
7 mai: Ziua internațională a parolei

Informațiile au căpătat o importanță notabilă în lumea modernă. Hackerii, oamenii răuvoitori de pe internet pot obține, câteodată, detalii despre conturile noastre, ne pot fura informațiile personale, ba chiar și banii, acoperindu-și cu grijă, în mod eficient, urmele.

Organizatorii zilei internaționale a parolei au promovat ideea autentificarii pe net prin doi factori, și nu prin unul, o idee extrem de utilă pentru împiedicarea altora de a ne accesa contul. Una din metodele acestei autentificări implică o parolă obișnuită și apoi primirea pe telefonul nostru a unei alerte prin care mi se cere să confirmăm că noi suntem cu adevărat cei care vor să se logheze.

Inițiatorul zilei internaționale a parolei a fost Mark Burnett, cercetător în securitatea digitală, în anul 2005. El a realizat că parolele utilizate de cei mai mulți oameni erau inadecvate și i-a încurajat ca o dată pe an, cu ocazia acestei zile, să-și actualizeze conturile cu o parolă nouă, aleasă la întâmplare.

Inițiativa lui a rămas într-o stare latentă aproape un deceniu. În 2013, a fost preluată și popularizată de compania Intel, ca parte a programului său de creștere a securității.

Cum sărbătorești ziua internațională a parolei


Trece-ți în revistă parolele și întărește-le, cu litere și cifre aleatorii. Evită să folosești nume, date de naștere ori aniversări, și nu uita să ți le salvezi, astfel încât să le ai la îndemână dacă le uiți!

6 mai: Ziua internațională FĂRĂ DIETĂ
7 mai: Ziua internațională a parolei 7 mai: Ziua internațională a parolei Reviewed by Diana Popescu on mai 06, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.