6 mai: Ziua internațională FĂRĂ DIETĂ

Sărbătorită pe 6 mai, ziua internațională FĂRĂ DIETĂ nu ne îndeamnă neapărat să ne burdușim burțile, nu este destinată celor care s-au înfruptat cu tot felul de bunătăți până acum, chiar și în Postul Paștelui. Este dedicată, mai curând, celor care fac prea mari sacrificii pentru a ține o dietă sau celor care au ținut un regim cât de cât strict până acum, persoanelor care au depus eforturi pentru a-și respecta rezoluția de Anul Nou de a slăbi, a scăpa cât de cât de obezitate, și au făcut asta aproape jumătate de an. În ziua de 6 mai, astfel de oameni își pot permite un respiro, un scurt răgaz de a degusta alimente, mâncăruri pe care și le-au refuzat mai multe luni. Putem și noi sa ne răsfățăm cu niște delicatese!

Istoria zilei FĂRĂ DIETĂ


Ziua internațională "fără dietă" a fost inițiată în 1992 de Mary Evans Young, conducătoarea grupului britanic "Diet Breakers" ("spărgătorii de dietă"). După ce a suferit în urma unei anorexii nervoase, a lucrat pentru a-i ajuta pe oameni să se aprecieze pe ei înșiși așa cum sunt, să își aprecieze corpul așa cum îl au.

Young a dezvoltat această mișcare atât din cauza faptului că a fost batjocorită în școală pentru că era grasă, cât și datorită discuțiilor cu femeile care au participat la cursurile sale. În cartea sa, "Diet Breaking: Having It All Without Having to Diet" ("Întreruperea dietei: Să ai totul fără să ții dietă"), a povestit cum în timpul unui curs pe care-l ținea în 1991 a fost iritată în decursul unei pauze de cafea de o conversație centrată pe întrebarea dacă femeile ar trebui sau nu să mănânce vreun biscuit. A auzit, cu acest prilej, remarci de genul, "Ah, ar trebui să mănânc măcar unul", "Nu ar trebui, totuși", etc. Young a chestionat grupul" "Ce credeți că s-ar întâmpla dacă a-ți aloca la fel de mult timp și energie carierei voastre ca și dietei voastre?" 
6 mai: Ziua internațională FĂRĂ DIETĂ

Alte două incidente i-au întărit lui Young năzuința de a expune ceea ce crede despre zădărnicia dietei. Cel dintâi a fost o emisiune TV cu calvarul a trei femei care își făcuseră o gastroplastie cu bandă verticală (o operație presupunând crearea unei găuri în stomac comunicând cu un "buzunar", pentru limitarea cantității de alimente ce poate fi mâncată) în străduința de a fi mai slabe. Al doilea incident a fost o știre despre o fată de 14 ani care se spânzurase întrucât era mereu luată în ras fiindcă era grasă.

Așadar, în mai 1992 a inițiat prima "zi fără dietă", una celebrată atunci de doar câteva femei, cu vârste între 22 de ani și 76 de ani, sun forma unui picnic în parcul Hyde din Londra.

Începând cu 1993, feministe din mai multe țări au început să celebreze ziua internațională fără dietă pe data de 6 mai, cu acordul lui Young, întâmplător chiar de ziua ei de naștere.

În prezent, această zi este folosită pentru a sprijini confruntarea cu chestiuni legate de dietă și conștientizarea corpului, cum ar fi educarea oamenilor despre calea cea mai bună de a se dedica unei diete responsabil și eficient, sărbătorirea diversității trupurilor de diferite forme și dimensiuni, indiferent dacă  sunt zvelte precum cele hollywoodiene sau grecești ori rubensiene.

Cum celebrezi Ziua internațională fără dietă?


Încearcă să risipești prejudecățile unora despre obezitate, forma și mărimea corpului.

Conștientizează ineficiența dietelor comerciale.

Mănâncă ce-ți place mai mult și oferă-le și altora această șansă.

Fii aventuros și gătește ceva la care visezi de multă vreme!

Dacă ai în casă un cântar, uită de el sau ascunde-l de tine în această zi!

Laudă oamenii pentru abilitățile și realizările lor, fără a mai ține cont de aparență lor fizică.

Mâncarea în proverbe, expresii și zicale românești
6 mai: Ziua internațională FĂRĂ DIETĂ 6 mai: Ziua internațională FĂRĂ DIETĂ Reviewed by Diana Popescu on mai 05, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.