Povestea moliei împărat | Poveste cu tâlc

Tâlcul poveștii moliei împărat este că vitregiile vieții, obstacolele, necazurile și problemele noastre nu fac decât să ne întărească, să ne călească, au menirea să ne ajute să evoluăm și să ne dezvăluim imensul nostru potențial interior.

Molia împărat (Saturnia pavonia), din familia Saturniidae, este una dintre cele mai frumoase, mai impresionante specii printre semenele sale. Este înzestrată cu aripi mari care se întind maiestuos când plutește prin văzduh. Înainte să se maturizeze, să devină înaripată, ea este o pupă într-un cocon. Acest cocon are  o deschizătura foarte îngustă. Pentru a se transformă în molie, pupa trebuie să se chinuie, să se străduiască să iasă prin ea.

Povestea moliei împărat: Poveste cu tâlc


Odată, pe când își croia drum printr-o pădure, un om a descoperit un cocon de molie împărat. A vrut să fie martor al evenimentului unic în care molia iese din cocon, și a stat cu ochii pe acesta mai multe zile.

După o perioadă care i s-a părut omului a fi o eternitate, molia a început, în fine, să încerce să iasă printr-o micuța deschizătură a coconului. În ciuda eforturilor sale neîncetate, acțiunea ei progresa însă foarte lent. După câtva timp, picioarele sale au ajuns în afară, dar molia părea să fie epuizată, să fi ajuns la capătul puterilor.

Au trecut ore, iar molia nu a reușit să evadeze din închisoarea sa. Îngrijorat că se lăsase păgubașă, omul s-a hotărât să o ajute. Și-a scos de la brâu cuțitul de vânătoare și a tăiat o porțiune din cocon permițându-i micei ființe să se strecoare ușor din el.     
Povestea moliei împărat | Poveste cu tâlc

Cu toate astea, în loc ca molia să-și ia zborul, a rămas țintuită pe pământ! Aripile nu îi erau îndeajuns de dezvoltate, iar trupul îi era incleiat într-un fel de fluid. Cele câteva zile cât a mai trăit, s-a târât de colo colo, incapabilă să se avânte în aer.

Deși mânat de bune intenții, omul nu înțelesese că strădania moliei de a ieși prin orificiul îngust al coconului era, de fapt, modul prin care fluidul de pe corpul ei era forțat să se transforme în aripi, astfel încât să fie în stare să zboare. Încercând să ajute molia, el nu făcuse altceva decât să-i împiedice dezvoltarea și să-i răpească șansa de a se înălța spre ceruri.

Molia îndrăgostită de o stea | O poveste cu tâlc
Povestea moliei împărat | Poveste cu tâlc Povestea moliei împărat | Poveste cu tâlc Reviewed by Diana Popescu on mai 30, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.