20 iunie: Ziua mondială a refugiaților

În fiecare an, ziua de 20 iunie este dedicată refugiaților. Tema din 2020 a acestei zile mondiale este, potrivit Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite (UNHCR), "Fiecare acțiune contează", una prin care ni se reamintește că fiecare om, inclusiv unul refugiat, poate să-și aducă contribuția în societate și că "fiecare acțiune contează" în efortul de a crea o lume mai dreaptă, guvernată de o reală egalitate între ființele umane. 

Convenția refugiaților din 1951 și Protocolul său din 1967

Refugiații sunt printre cei mai vulnerabili oameni de pe pământ. Bazată pe Declarația drepturilor omului din 1948, Convenția ONU din 1951 asociată cu statutul refugiaților și Protoculul acesteia din 1967 ajută la protejarea celor siliți să-și părăsească țara. Aceste hotărâri sunt singurele instrumente legale internaționale explicite referitoare la cele mai importante aspecte ale vieții refugiaților. Conform prevederilor lor, refugiații merită, cel puțin, aceleași standarde de tratament de care se bucură alte persoane străine într-o anumită țară și, în multe cazuri, același tratament ca și cetățenii acelei țări.

Convenția din anul 1951 conține un număr de drepturi ale refugiaților și, subliniază, de asemeni, obligațiile acestora în țara care-i găzduiește. Piatra unghiulară a Convenției este principiul de netrimitere forțată a acestora în țările de proveniență. Potrivit acesteia, un refugiat nu tebuie să fie returnat unei țări unde se confruntă cu amenințări grave la viața ori libertatea sa. Protecția nu se aplică refugiaților care, în mod rezonabil, sunt considerați un pericol pentu securitatea țării gazdă sau sunt condamnați de o anumită infracțiune serioasă.

Drepturile din Convenția ONU din 1951 includ:

- Dreptul de a nu fi expulzat, cu excepția unor anumite condiții, strict definite.

- Dreptul de a nu fi pedepsit pentru intrarea ilegală pe teritoriul unui stat semnatar al convenției.

- Dreptul de a munci.

- Dreptul de a avea o locuință.

- Dreptul la educație.                           
20 iunie: Ziua mondială a refugiaților

- Dreptul la asistență  medicală.

-  Dreptul la libertatea religiei.

-  Dreptul de a avea acces la justiție.

- Dreptul la libertatea de mișcare pe teritoriul unui stat.

- Dreptul de a fi înzestrat cu documente de identitate și călătorie,

Unele drepturi de bază, precum cel de a fi protejat de trimiterea silită în țara de origine, se aplică tuturor refugiaților. Un refugiat devine îndreptățit la alte drepturi cu cât rămâne mai mult în țara sa gazdă.

19 iunie: Ziua internațională a plimbării
20 iunie: Ziua mondială a refugiaților 20 iunie: Ziua mondială a refugiaților Reviewed by Diana Popescu on iunie 19, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.